Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter sajtóértekezletet tart az EU-tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján Prágában 2022. augusztus 31-én. MTI/EPA/Martin Divisek
Hirdetés

A két külügyminiszter azután találkozott, hogy Csehország csütörtöktől a növekvő illegális migrációra hivatkozva bevezette a cseh-szlovák határ ellenőrzését. Prága döntése eltérő reagálásokat váltott ki Szlovákiában. Míg Eduard Heger kormányfő bírálta a cseh lépést, addig Roman Mikulec belügyminiszter kijelentette, hogy tiszteletben tartja azt.

„A problémák forrásai nem a csehek és a szlovákok. A probléma forrása a schengeni határokon keresztül zajló illegális migráció” – mutatott rá a szlovák diplomácia irányítója. Leszögezte, hogy európai megoldást kell keresni.

„Ez azon országokkal való együttműködést jelent, amelyek a probléma forrásai, illetve amelyek a migráció célpontjai. És természetesen azokkal az országokkal, amelyek a külső schengeni határ mindkét oldalán vannak” – mondta Kácer újságíróknak. A lehetséges intézkedések közül a vízumkötelezettségek egységesítését, valamint a Frontex, az Európai Unió határügynöksége tevékenységének hatékonyabbá tételét említette.

Vít Rakusan cseh belügyminiszter szerint Csehországnak azért kellett bevezetnie az ideiglenes, egyelőre tíznapos határellenőrzéseket, mert a szlovák fél nem volt képes teljesíteni a visszafogadási szerződésből rá eső részt, azaz visszaengedni a területéről Csehországba érkezett migránsokat.

Korábban írtuk

Rastislav Kácer elismerte, hogy Szlovákia nem éppen példásan teljesített e téren, és kijelentette, hogy a visszafogadási szerződések rendszere elavult, mert még a schengeni övezet megalakulása előtt jött létre. A miniszter úgy vélte: a kulcsfontosságú problémát a külső schengeni határok védelme jelenti.

Jan Lipavsky szerint Csehország Németországgal szemben teljesíti a visszafogadási szerződésből rá háruló kötelezettségeket, s ezért az utóbbi időben „bizonyos nyomásnak van kitéve”. A cseh diplomácia vezetője is egyetértett azzal a véleménnyel, hogy a migrációs problémára olyan európai megoldást kell találni, amely lehetővé teszi a szabad mozgást biztosító schengeni övezet működését.