Fotó: MTI/AP/Renata Brito, archív, illusztráció
Hirdetés

Ez már a hatodik év, hogy meghaladta az ezret a halálos áldozatok száma.

A főbiztosság szóvivője, Charlie Yaxley a Földközi-tengeren járőröző hajók számának megnöveléséért emelt szót, és a civil szervezetek kiemelt szerepére mutatott rá a bajba került emberek kimentésében. Yaxley aláhúzta, hogy az NGO-k számtalan életet mentettek meg. A szóvivő szerint nem lenne szabad büntetni a civil szervezeteket humanitárius erőfeszítéseikért.

Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Charlie Yaxley

„Ne tartóztassák le a civil mentőhajók legénységét, ne kobozzák el ezeket a járműveket, és ne tagadják meg a kikötést tőlük!” – hangoztatta a Twitteren.

A tisztségviselő úgy gondolja, fel kellene számolni azt a mítoszt, hogy a civil hajók jelenléte megnöveli az átkelési kísérletek számát.

Idén naponta átlagosan valamivel kevesebb mint 47 ember kísérelte meg az átkelést Líbiából, miközben a civil szervezetek hajói a térségben tartózkodtak. Amikor az NGO-k nem voltak tengeren, több mint 47 volt ez a szám – érvelt.

Yaxley egyúttal felszólította az Európai Uniót, hogy térjen vissza hajóival a térségbe. A szóvivő rámutatott, hogy ezrek köszönhetik életüket a Mare Nostrumhoz hasonló misszióknak.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2014 óta legalább 15 ezren vesztették életüket a Földközi-tengeren, miközben megkíséreltek átkelni Európába.