Három olasz ellenzéki képviselő vasárnap feljutott a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) Szicília partjainál veszteglő hajójára és a fedélzeten tartózkodó 47 migráns azonnali partra engedését követelte Matteo Salvini belügyminisztertől, aki erre ismételten nemet mondott.

Fotó: MTI, archív

Fotó: MTI/AP/Salvatore Cavalli

Matteo Salvini úgy kommentálta a képviselők akcióját: sajnálja, hogy az olasz parlament tagjai nem tartják tiszteletben a törvényt és pártolják az illegális bevándorlást. 

Riccardo Magi, a baloldali Europa+, Nicola Frantoianni, az Olasz Baloldal (SI) és Stefania Prestigiacomo, a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője bérelt motorcsónakkal jutott el a Sea Watch 3 nevű hajóra, amely pénteken kapott engedélyt az olasz hatóságoktól, hogy lehorgonyozzon Szicília partjaitól kevesebb mint két mérföldnyire. A hajó azonban nem köthet ki olaszországi kikötőben. 

A három képviselő a hajóról küldött videófelvételeken a migránsok azonnali partra engedését sürgette, hangsúlyozva, hogy a csoport tagjai kínzást szenvedtek el líbiai táborokban. 

Korábban a hajóhoz legközelebbi város, Siracusa polgármestere, Francesco Italia bejelentette, hogy városa kész befogadni a menedékkérőket. Partra engedésüket szorgalmazta számos nemzetközi humanitárius szervezet és NGO is. 

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felszólította az olasz kormányt, hogy engedje leszállni a Sea Watch 3 fedélzetén található 13 kiskorúból azt a nyolcat, aki szülői kíséret nélkül utazik. Az olasz katolikus egyház felajánlotta a gyerekek befogadását. Erre Matteo Salvini azzal reagált, hogy információi szerint a gyerekek 17 éves fiatalok, ezért ők sem szállhatnak partra. 

A Sea Watch 3 január 19-én vette fedélzetére a migránscsoportot a Földközi-tengeren, Líbia partjaitól északra. A hajót az olasz hatóságok péntektől ellátják élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerekkel. Hasonló segítségben részesíti a hajó utasait a több olaszországi civilszervezetet tömörítő Mediterraneo is. 

A római kormány kezdettől fogva azt az egységes álláspontot képviseli, hogy a holland felségjelzésű hajót Hollandiának kell befogadnia. Hága azonban elutasította ezt, azzal az indokkal, hogy a hajó a Sea Watch német civil szervezet tulajdona. Mark Harbers holland bevándorlásügyi miniszter a Corriere della Sera olasz napilapnak nyilatkozva azt mondta: a kapitány felelőssége arról gondoskodni, hogy biztonságos kikötőbe vigye az embereket.

Matteo Salvini vasárnap leszögezte, a Sea Watchon levő 47 ember életét a hajó kapitánya és legénysége sodorja veszélybe. Kifejtette, hogy a hajó több felszólítást kapott még a mentést követően, hogy a legközelebbi kikötőbe vigye az embereket, és ez nem Olaszország volt – tette hozzá Matteo Salvini. 

Megjegyezte, ha igaznak bizonyul az a feltételezés, hogy a Sea Watch szándékosan vitte a csoportot olasz vizekre, „bűncselekménnyel állunk szemben, konkrét szándékkal, hogy ezeket a migránsokat politikai harcra használják fel”.

Danilo Toninelli, az olaszországi kikötők felett rendelkező miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánypárt politikusa kiemelte: a rossz időjárási viszonyokra hivatkozó Sea Watch 3 számára a legközelebbi part Tunézia volt.

„Egyesek elősegítik ezeknek a halálhajóknak az indulását, a változást akaró olasz kormány azonban nem hajlandó tovább elfogadni ezt a helyzetet” – mondta Danilo Toninelli.