Fotó: MTI (archív, illusztráció)
Hirdetés

A hivatal jelentése szerint az érintett pályaudvaron és környékén több éve táborozó, főként fekete-afrikai migránsok között terjedő betegségek – köztük a tuberkulózis, a rüh, a bárányhimlő, a lyme-kór, valamint a gyakran megjelenő malária – „közegészségi kockázata rendkívül magas, s a helyzet humanitárius szempontból kritikus”. A hatóság emiatt a brüsszeli köztisztasági vállalat környéken dolgozó alkalmazottainak beoltását javasolta.

A betegségek kockázata a belga lakosságra nézve korlátozott – hangsúlyozták, mivel az észlelt esetek a migránsok életkörülményeivel függenek össze. A helyzet mindazonáltal súlyosbodhat, mivel várhatóan tovább nő a Belgiumba érkező illegális bevándorlók száma.

A belga sajtó beszámolója szerint a brüsszeli közlekedési vállalat (STIB), valamint a De Lijn nevű flamand távolsági busztársaság sofőrjei a hét elején közölték, hogy a „veszélyes egészségügyi és biztonsági helyzet” miatt nem állnak be a brüsszeli északi pályaudvar melletti végállomásra. Az utasokat ehelyett egy korábbi, metró közeli állomáson veszik fel, illetve teszik ki. A rendőrség szerint a köztisztasági és biztonsági helyzet napról napra romlik. Jelenleg 150-200 ember tartózkodik a higiéniai létesítményekben szegény pályaudvar területén. Legfőbb gondot a szemetelés, a vizeletszag, valamint az alkohol- és a kábítószer-fogyasztás miatti erőszak növekedésére jelenti – közölték.

A belga közegészségügyi hivatal véleménye szerint hosszú távú és fenntartható megoldást kell találni a közterületen élő nagyszámú migráns egészségügyi ellátására. A megelőzés ugyanis jobban megtérül, mint a már kialakult betegségek kezelése. A jelentéstevők szerint fokozni kell az orvosi jelenlétet, valamint több, az intimitást biztosító egészségügyi pontra, tisztálkodásra alkalmas helyre és mellékhelységre van szükség. Javítani kell emellett a migránsok egészségügyi dolgozókba és az önkéntes segítőkbe vetett bizalmát, ami a fokozott és rendszeres rendőrségi ellenőrzések miatt az elmúlt két évben erősen meggyengült – tették hozzá.

A brüsszeli Maximilien parkban és a közelében található északi pályaudvaron évek óta tartózkodó migránsok legtöbbje nem nyújt be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhasson. A szövetségi kormány mindeddig azt hangoztatta, hogy nem biztosít elhelyezést azoknak, akik nem nyújtanak be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban.