Fotó: MTI/AAP/Lukas Coch
Hirdetés

A bevándorlás üteme és az ausztrál nagyvárosok túlzsúfoltsága kényes kérdés a szavazók körében a kontinensnyi országban, ahol a 25,3 milliónyi lakosság 29 százaléka külföldön született, és ahol bevándorlás mértéke meghaladja az újszülöttekét.

Morrison az Ausztráliai Liberális Párt nagygyűlésén Sydneyben kijelentette, hogy életminőség szempontjából fontos a lakosság növekedésének kezelése a nagyvárosokban.

Az ausztrál statisztikai hivatal adatai szerint tavaly szeptemberig a nettó bevándorlás elérte a 240 ezer 100 főt.

A kormányfő azt mondta, ha újraválasztják kormányát, akkor a következő négy évre évente 160 ezerben szabják meg a befogadhatók felső határát.

A korlátozás ugyanakkor nem terjed ki arra a több mint 350 ezer külföldi diákra, akik évente kapnak vízumot és dollármilliókat fizetnek az ország egyetemeinek, de akiknek többsége a maradás mellett dönt tanulmányai végeztével.

A legnagyobb városokban, mint Sydneyben és Melbourne-ben, ahol a bevándorlók többsége letelepszik, a szavazók aggódnak a túlnépesedés, a nem megfelelő infrastruktúra és az egyre nagyobb megélhetési költségek miatt.

Morrison azt is mondta vasárnap, hogy 18 750 főben fagyasztanák be az évente befogadható menekültek számát. Az ellenzéki Ausztráliai Munkáspárt ugyanakkor azt tervezi, hogy 2025-re ezt a számot 27 ezerre növelnék.