A migránsokkal szembeni negatív közhangulatra figyelmeztet Alsó-Ausztria tartomány vezetése, amely szerint egy újabb menekültbefogadó központ terve erőteljes helyi ellenállásba ütközne – számolt be kedden a Kurier című osztrák napilap.

Fotó: mti, archív, illusztráció

„A tartomány egyértelműen jelezte, hogy a hajó megtelt” – olvasható a beszámolóban. „Bármilyen kisebb menekülthullám, amely miatt több mint ezer férőhelyes menekültszállást kellene létrehozni, technikailag hatalmas nehézséget jelente a tartománynak” – idézte a lap a néppárti tartományi vezetés közleményét, amelyet a belügyminisztériumnak is eljuttattak. A dokumentum a biztonság, az egészségügy, a kísérő nélküli kiskorúak és a költségvetést terhelő szociális támogatás kérdésére hivatkozva a szükségállapot mielőbbi életbelépést szorgalmazza. 
    
A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasíthatnák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.
    
A lap megemlíti: a tapasztalatok szerint a tartomány egyes településein annyira rossz a hangulat, hogy szinte lehetetlen konfliktusok és a lakosság ellenállása nélkül létrehozni új menekültszállásokat.
    
A szociáldemokrata tartományi tanácsos, Maurice Androsch szerint azonban közel sem ennyire drámai a helyzet. A lapnak adott nyilatkozatában ugyanakkor kiemelte: elő kell készíteni a nemzeti hatáskörben végrehajtandó intézkedéseket, ha megismétlődnének a tavalyi események.
    
Jelenleg Alsó-Ausztria 15 ezer menekültet lát el. A tartományban található Traiskirchen befogadóközpont tavaly ősszel túlzsúfoltsággal küzdött, hiszen akkor több mint 4300 embert helyeztek el. A Bécstől mindössze 20 kilométerre található központban 590 menekült él, itt jelenleg nyugodt a helyzet. 
    
Mintegy 26 500 menekültügyi eljárás indult meg augusztus végéig Ausztriában a belügyminiszter legutóbbi tájékoztatása szerint. Ez az idei évre meghatározott felső korlát több mint hetven százalékát teszi ki. Július végén ez a szám még 24 ezer volt. 
    
Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menedékkérelmet fogad  el az ország idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.

(MTI)