A Nagy-Britanniában élő muszlim nők által kötött házasságok közel kétharmada a törvény által nem elismert – derül ki a brit Channel 4 honlapján közzétett felmérés eredményéből.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Channel 4 csatorna által készített felmérés szerint a brit muszlim nők többségének nem volt polgári esküvője a vallásos nikah ceremónián felül. 
A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek többsége nem akar poligámiában élni, azok közül pedig, akiknek több nővel kell osztozniuk a férjükön, több mint egyharmad soha nem egyezett bele ebbe az életformába.

A nikah az a tradicionális vallási ceremónia, amelynek keretében lényegében mind a hárommillió, jelenleg Nagy-Britanniában élő muszlim nő örök hűséget fogadott férjének, írják közleményükben. 
A megkérdezettek 99 százaléka nikah házasságban él, ezt azonban polgári esküvő hiányában a jog nem ismeri el, amely komoly gondokat okozhat akkor, ha a házasság felbomlik. Válás esetén ugyanis a nő nem fordulhat a családügyekkel foglalkozó bírósághoz, amely a vagyonmegosztás kérdésében is döntene. Ha a felek nem tudnak egymás közt megegyezni, akkor csak polgári peres eljárás során próbálhatnak meg dűlőre jutni, ez azonban hosszadalmas és rendkívül költséges.

Az 1000 brit muszlim nő megkérdzésével készült felmérésből kiderül, hogy 78 százalékuk örülne, ha házasságuk polgári jogi értelemben is érvényes lenne, ám 61 százaluknak nem volt polgári esküvője. Ez utóbbiak kétharmada nem is tervez ilyet a közeljövőben és 28 százalékuk nem volt azzal tisztában, hogy a brit jog nem ismeri el a házasságukat. 

A megkérdezettek egytizede poligámiában él és közülük közel 40 százalék nem adta ehhez a beleegyezését. 

A Channel 4 műsorán ma este bemutatandó, Az igazság a muszlim házasságról című dokumentumfilmben megszólal egy asszony, Habiba Jaan, aki elmondja, hogy hosszú időn keresztül nem sikerült rábeszélnie a férjét a polgári esküvőre. Később aztán kiderült, hogy férje már 13 éve nős volt, amikor ők megismerkedtek, és volt még egy harmadik felesége is. Amikor Jaan úgy döntött, nem hajlandó poligámiában élni, nem tudott bíróságon elválni, hiszen csak nikah házasságban élt. Végül el kellett adnia a házát és minden vagyontárgyát, és még így is hajléktalan lett.

(SVÁ)