Fotó: ShutterStock.com/A M Syed
Hirdetés

„Attól tartunk, hogy a nagy közösségi imák megtartása felgyorsíthatja a kór terjedését” – hangsúlyozta az iszlámábádi kabinet egyik szóvivője.

A hatályban lévő országos járványügyi intézkedések dacára több muszlim vallási vezető is bejelentette kedden este, hogy újra megnyitják a mecseteket a ramadán kezdetén. „Ez a kijárási tilalom nem érvényes többé a mecsetekre és a hittanfolyamokra” – hangoztatta Munib ur-Rehmán befolyásos vallási vezető, aki több ezer pakisztáni hitoktatási szemináriumot képvisel.

Imran Hán miniszterelnök és Arif Alvi államfő ezért találkozót sürget a befolyásos muszlim vallási és a szemináriumi vezetőkkel, hogy eltántorítsák őket az elhatározásuktól.

Hán mindenekelőtt gazdasági téren jelentette be a szigorítások fokozatos lazítását kedden, kormánya azonban tömegrendezvényeket még legalább két hétig nem engedne megtartani. A pakisztáni fertőzöttek harmada ugyanis olyan muszlim vallási csoporthoz tartozik, amely márciusban a kormány figyelmeztetése ellenére megtartott egyik nagyszabású rendezvényen vett részt.

A közép-ázsiai országban eddig 5988 az azonosított fertőzöttek száma, és 107-en hunytak el a kórban.