Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Igazságtalanság a nőkkel szemben a többnejűség, ami ráadásul nem tartozik az iszlám normái közé Ahmed et-Tajjíb sejk, a kairói székhelyű al-Azhár tekintélyes szunnita iszlám központ nagyimámja szerint, aki álláspontját ezúttal a Twitteren tette közzé.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A nagyimám nem most foglal állást első ízben a többnejűségről, amióta 2010-ben az intézmény élére került. 2016-ban is felvetette a kérdést, amikor Abdel-Fattah esz-Szíszi elnök a vallásról folyó értekezés megújítását szorgalmazta. Most nevezte azonban első ízben igazságtalannak a többnejűséget, amennyiben az nem tartja tiszteletben a Korán által előírt méltányosság elvét.

A nagyimám kijelentését a Nők Nemzeti Tanácsa azonnal üdvözölte. Maja Murszi, a szervezet elnöke azt is hangsúlyozta, hogy a „muzulmán vallás tiszteli a nőt, igazságot szolgáltatott neki és számos olyan jogot biztosított a számára, amelyek korábban nem léteztek”.

Miután Ahmed et-Tajjíb sejk kijelentése heves vitát váltott ki a közösségi portálokon, az al-Azhár szombat este internetes oldalán az állásfoglalást úgy pontosította, hogy a nagyimám „nem beszélt a többnejűség tilalmáról”.

Az al-Azhár péntek este tette közzé Ahmed et-Tajjíb állásfoglalását a Twitter mikroblog portálon, amelyben hangsúlyozta, hogy „megújulásra van szükség a nőkkel kapcsolatos kérdésekben”.

„A nők a társadalom felét alkotják, ha nem törődünk velük, olyan, mintha fél lábon járnánk” – írta.

Hozzátette, hogy a „többnejűség gyakran igazságtalanság a nővel és a gyermekekkel”, amit szerinte a „Korán és a próféta hagyományának félreértése” váltott ki.

Az al-Azhar nagyimámja az országos műholdas televízió egyik adásában is kijelentette, hogy „tévednek azok, akik szerint a házasságnak többnejűnek kell lennie”.

A muzulmánok szent könyvét idézve a nagyimám emlékeztetett, hogy a többnejűségnek a feleségek egyenjogúságával kell együtt járnia, különben nem szabad több nőt is feleségül venni.