„Lényeges, hogy a repülőtér nyitva maradjon, egyrészt azért, hogy humanitárius segítséget nyújthassunk az afgán népnek, másrészt amiatt, hogy biztosítsuk: továbbra is ki tudjuk utaztatni azokat, akik távozni szeretnének, de nem voltak részesei a katonai evakuálásnak” – jelentette ki Stoltenberg az AFP francia hírügynökségnek.

Hirdetés

„Mindnyájan vállaltuk, hogy a jövőben is keményen dolgozunk a kiutaztatásukért. Nem feledkezünk meg róluk” – tette hozzá.

Az utolsó amerikai katonai járat keddre virradó éjjel hagyta el a kabuli repülőteret, a mentési művelet keretében, amely során 123 ezer embert sikerült evakuálni, elsősorban a szövetséges országok Afganisztánban dolgozó állampolgárait, valamint a velük dolgozó afgánokat.

Stoltenberg közölte, hogy szövetségesek fenntartják az ország új vezetőire gyakorolt diplomáciai nyomást, hogy engedélyezzék a magukat veszélyben érző afgánok távozását. Az észak-atlanti szövetség főtitkára üdvözölte, hogy a NATO-tagállam Törökország felajánlotta, hogy közreműködik a kabuli repülőtér biztonságossá tételében. Stoltenberg egyben köszönetet mondott a NATO 800 polgári alkalmazottjának a légihíd működtetéséhez nyújtott segítségükért.

„Továbbra is együttműködünk a NATO szövetségeseivel és más országokkal, hogy segítsünk az embereknek elutazni. A tálibok világosan jelezték, hogy engedélyezik a távozásukat, az alapján ítéljük meg a tálibokat, mit mondanak, de az alapján is, hogyan cselekednek”’ – tette hozzá Stoltenberg.

„A nyomásgyakorlásnak minden rendelkezésünkre álló politikai, diplomáciai és gazdasági eszközét felhasználjuk, hogy ezek az emberek távozhassanak”.

Korábban írtuk

A jövőt illetően Stoltenberg megjegyezte, hogy a szövetség harminc tagállama vizsgálatot folytat, hogy feltárja, mi nem működött a küldetésük során, ami miatt nem sikerült a táliboknak ellenállni képes kormányt és hadsereget felállítani.

„Ez egyike azoknak a nehéz kérdéseknek, amelyeket fel kell tennünk, amikor elkezdtük az értékelést és elemzést, hogy tanulságokat vonhassunk le a NATO számára” – mondta az északatlanti szövetség főtitkára az AFP-nek. „Alaposabban meg kell értenünk, mi sikerült félre, s elemeznünk kell, hogy mit tudtunk megvalósítani Afganisztánban, elsősorban a terrorizmus elleni harc területén.

Kanada kedden bejelentette, hogy befogad és letelepít mintegy 5000 afgán menekültet, akiket az amerikai katonák kivonása után evakuáltak.

Marco Mendicino bevándorlási miniszter megígérte: megtesznek minden lépést, hogy a lehető legtöbb afgánnak segítsünk otthonra találni Kanadában. Kanada mintegy 3700 afgánt menekített ki Kabulból, akik a múltban együttműködtek a fegyveres erőivel. Ottawa hét évvel ezelőtt vonta ki az utolsó katonáit Afganisztánból.

A kanadai külügyminiszter, Marc Garneau ugyanakkor közölte, hogy jelenleg még mintegy 1250 kanadai állampolgár, illetve családtagjaikkal együtt letelepedési engedéllyel rendelkező személy tartózkodik Afganisztánban. Nekik még várniuk kell arra, hogy a kormány tárgyaljon a tálibokkal biztonságos kiutazásukról.

A Washington által most kimenekített 5000 menekült a korábban bejelentett terv keretében települhet Kanadába, amelyben 20 ezer afgánt – közöttük női vezetőket, emberi jogi aktivistákat és újságírókat – fogadnak be, hogy megvédelmezzék őket a tálibok megtorlásától.