Hirdetés

Steffen Seibert tájékoztatóján kiemelte, hogy a szövetségi kormány a békét, a demokratikus részvételt és a politikai változásokat kívánó fehéroroszországi emberek mellett áll. A kívánságaik valóra váltásáért tüntető ezrek bátorsága „igazán lenyűgöző”. Ezek az emberek „az elnökválasztás után három héttel sem hagyják magukat megfélemlíteni Lukasenka úr és különleges egységei tartós elnyomása által” – húzta alá a kormányszóvivő szokatlanul kemény hangú nyilatkozatában.

Mint mondta, legfőbb ideje annak, hogy Aljakszandr Lukasenka „elismerje országának realitásait”, és megkezdje a nyílt párbeszédet, amelyben a minszki vezetés és az ellenzéki erők mellett a társadalom valamennyi csoportja szabadon részt vehet. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) készen áll, hogy a közvetítői közvetítő szerep betöltésével előmozdítsa a párbeszédet – tette hozzá Steffen Seibert.

A külügyminisztérium szóvivője, Christopher Burger elmondta, hogy hétfőn bekérették Fehéroroszország berlini nagykövetét, hogy tiltakozzanak az utóbbi napokban újságírókkal szemben alkalmazott retorziók miatt. A hét végén számos újságírót, köztük németeket is őrizetbe vettek, méghozzá önkényesen, minden jog nélkül, ami elfogadhatatlan – húzta alá a szóvivő.

A fehéroroszországi tüntetések augusztus 9. óta tartanak, amikor Aljakszandr Lukasenka megszerezte sorban a hatodik államfői mandátumát. A politikus a hivatalos adatok szerint a szavaztok 80 százalékával győzött az elnökválasztáson. Az ellenzék szerint a minszki vezetés elcsalta a választást. A szavazatok újraszámlálásának követelésére ezrek vonultak az utcára országszerte. A megmozdulások annak ellenére folytatódtak, hogy a rendőrség brutálisan lép fel. A választásokat követő napokban ezreket vettek őrizetbe, és több tüntető meghalt.

Korábban írtuk

Aljakszandr Lukasenka legfőbb vetélytársa, Szvjatlana Cihanouszkaja a választás után Litvániába menekült. Önkéntes száműzetésében bejelentette, hogy készen áll hazája vezetésére. Az Európai Unió nem fogadja el az elnökválasztás eredményét, követeli az őrizetbe vett tüntetők szabadon bocsátását és sürgeti a hatalom és az ellenzék nyílt és szabad párbeszédének elindítását.