Fotó: MTI/EPA (archív)
Szírek a szomszédos Libanonban
Hirdetés

A külügyminisztérium – német diplomaták jelenléte híján – ENSZ-forrásokra épülő elemzése szerint Szíria valamennyi térségére jellemző az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog előírásainak súlyos megsértése, és egyetlen régió sincsen, amelynek lakói teljes és tartós védelmet élveznek a biztonsági szervek és a Basár el-Aszad vezette rezsimhez közel álló félkatonai szervezetek önkényétől.

Ez a hagyományosan a rendszer bázisát alkotó nyugati térségére és a fővárosra, Damaszkuszra és vidékére is érvényes. A kormányhoz hűségesként számon tartott emberek is bármikor a rendszer áldozatai lehetnek – áll a külügyminisztérium új szíriai országjelentésében, amely a szövetségi belügyminisztérium és a tartományi kormányok belügyi tárcájának egyeztető fóruma, a belügyminiszteri konferencia (IMK) szerdán kezdődő ülésére készült.

A tanácskozás egyik napirendi pontja a Szíriába irányuló kitoloncolások 2012-ben – az előző évben kezdődött polgárháborúra és a civilekkel szembeni kegyetlenkedésekről szóló beszámolókra hivatkozva – elrendelt tilalmának újabb felülvizsgálata. A külügyminisztériumi jelentés alapján az IMK ismét meghosszabbítja azt az átmeneti rendelkezést, hogy az elutasított szíriai menedékkérőket vagy a németországi tartózkodás jogától más ügy miatt eleső szíriai állampolgárokat nem szabad visszaszállítani a hazájukba.

Korábban írtuk

A Németországba érkező menedékkérők legnagyobb csoportját rendre a szíriai állampolgárok alkotják, az idén május végéig mintegy 13 ezren, tavaly csaknem 40 ezren, 2018-ban 44 ezren, 2017-ben 48 ezren érkeztek. Menedékjogi kérelmüket rendszerint elfogadják.