Fotó: shutterstock, készítette L T Photography, szerk.
Hirdetés

Hangsúlyozta: a kormányközi uniós munkát irányító elnökség meghatározó feladata az év második felében Európa kivezetése lesz a koronavírus-járvány keltette válságból. Mint mondta, a soros elnökséggel hatalmas munka vár Németországra az EU minden vetületét tekintve: a gazdaság felpörgetésétől kezdve a belső összetartás erősítésén át az egységes külső fellépésig.

Németország július elsején veszi át Európai Unió Tanácsának félévente váltakozó soros elnöki szerepét Horvátországtól. A soros elnök tagország fő feladata, hogy koordinálja a tagállamok tevékenységét a közös uniós munkát érintő területeken.

Maas ismertette a soros elnökség logóját is: ez egy úgynevezett Möbius-szalag lesz, amelynek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. A német külügyminiszter szerint a Möbius-szalag az egységet és az összefonódást hivatott szimbolizálni.

Korábban írtuk

Steffen Seibert német kormányszóvivő szerdán arról számolt be, hogy a koronavírus-járvány miatt az elnökségi program el fog térni a tervezettől. A járvány kezelése mellett további súlypontok lesznek a Nagy-Britannia uniós kiválását követő kapcsolatrendszer kialakítása Londonnal, a klímavédelem és az európai bevándorlási rendszer.