Európa az Egyesült Államok segítsége nélkül is képes arra, hogy megvédje magát – véli a németek 56 százaléka egy hétfőn ismertetett felmérés eredménye szerint.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az RTL és az n-tv német hírtelevízió számára, a Forsa közvélemény-kutató által készített kutatásban megkérdezettek 37 százaléka van csak azon a véleményen, hogy Európa rászorul az Egyesült Államok katonai segítségére. A közvélemény-kutatást ismertető közlemény megjegyzi, hogy ezen a téren alig vannak véleménykülönbségek az ország nyugati és keleti felében élők, valamint a különböző pártszimpátiával rendelkező választói csoportok között; az az uralkodó nézet, hogy Európa meg tudja védeni magát.

Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak Donald Trump amerikai elnök kijelentéséről, miszerint Németország teljes mértékben Oroszország ellenőrzése alatt áll, a nagy többség, 84 százalék azt mondta, hogy ez a megállapítás teljes mértékben téves. A megkérdezetteknek mindössze 10 százaléka véli azt, hogy Oroszország energiapolitikáján keresztül ellenőrzése alá vonta Németországot.

A Forsa megkérdezte az embereket arról is, hogy mit gondolnak az Északi Áramlat 2. gázvezetékről. A válaszadók mintegy kétharmada arra az álláspontra helyezkedett, hogy folytatni kell a balti-tengeri gázvezeték építését, mert ezáltal biztosabbá és megbízhatóbbá válik Németország földgázellátása. 23 százalék ellenzi a vezeték megépítését, mert úgy vélik, hogy így növekszik Németország függősége Oroszországtól. Sokan azért is támogatják a vezeték megépítését, mert úgy vélik, hogy az ország energiaszükséglete a következő években nem lesz fedezhető kizárólag megújuló energiaforrások felhasználásával. 92 százalék azt gyanítja, hogy Trump csak azért támadja az Északi Áramlat 2-t, mert az amerikai cseppfolyósított földgáz európai értékesítését akarja előmozdítani.

A felmérés július 19-én és 20-án készült 1004 ember megkérdezésével. A kutatás statisztikai hibahatára 3 százalék.