Fotó: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Hirdetés

Cereteli az EBESZ választásokkal foglalkozó testülete, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR), az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének és az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlésének megfigyelői által készített előzetes értékelést ismertette az ukrajnai választásokról. Szavai szerint a 2019-es elnökválasztásokon Ukrajnában megfelelő verseny alakult ki, és tiszteletben tartották az alapvető szabadságjogokat. Hozzáfűzte, hogy a „nyugodt hatalomátadásnak lehetőséget kell teremtenie a demokratikus intézmények még további erősítésére és az elszámoltathatóságra”.

Cereteli felrótta viszont, hogy a két forduló előtti kampányokra jellemző volt a társadalmat foglalkoztató kérdéseket taglaló valódi párbeszéd hiánya.

„A szavazás napját kedvezően értékeltük, eltekintve néhány eljárási problémától, javítottak a szavazatszámlálás szervezésén az első fordulóhoz képest” – összegezte az értékelést nemzetközi megfigyelők koordinátora.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint 44 országból összesen 685 nemzetközi megfigyelő vett részt a mostani ukrán elnökválasztáson.