Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal
Hirdetés

Nos, Volodimir Zelenszkij nem egyszerű vásári komédiás. Az orosz közösségi médiában terjedő információk szerint teljes vagyona 596 millió dollárra rúg, elnöki fizetése havi 780 ezer dollár, egyéb havi bevételei pedig elérik a 11 millió dollárt. Bár mindezt a magas fokon pörgő dezinformációs háború fényében érdemes fenntartásokkal kezelni, tény, hogy az elnöknek van mit a tejbe aprítania.

Noha Volodimir Zelenszkij 2019-es kampányában kíméletlen harcot hirdetett a korrupció ellen, abban valójában ő is nyakig benne volt. 2021 októberében az Organised Crime and Corruption Reporting Project nevű nemzetközi oknyomozó újságíró hálózat Pandora Papers néven dokumentumokat töltött fel az internetre, amelyekből egyebek mellett az is kiderült, hogy Zelenszkij és szórakoztatóipari mágnásokból álló szűk köre 2012 óta nemzetközi offshore cégek hálóját üzemelteti. Abban az évben alapította ugyanis cégét, a szórakoztató programok előállítására szakosodott Kvartal 95 csoportot, amely az ország harmadik leggazdagabb oligarchája, Ihor Valerijovics Kolomojszkij tulajdonában lévő televíziós csatornáknak szállított műsorokat.

Zelenszkij 3,8 millió eurós luxusvillája

Az izraeli-ciprusi állampolgár Kolomojszkij a Szovjetunió bukását követően több mint egymilliárd dollárt szedett össze különféle sötét ügyletekkel, majd gazdasági erejét politikai tőkévé alakítva, a 2005-ös „narancsos forradalom” és a 2013-as Euromajdan egyik fő támogatója lett. Mikor Zelenszkij politikai pályára adta a fejét, riválisa, az akkori elnök és csokoládé-oligarcha Petro Porosenko diag­rammokat és ábrákat tett közzé Facebook oldalán, amelyek szerint Zelenszkij és produkciós partnereinek offshore cégei 41 millió dollár támogatást kaptak a Kolomojszkij tulajdonában lévő Privatbanktól.

A 2010-es évek közepén a médiavállalkozó Zelenszkij a Brit Virgin-szigeteken, Belizén és Cipruson bejegyzett vállalatain keresztül számos külföldi befektetésre tett szert, többek közt három nagy értékű londoni ingatlant vásárolt. Megválasztása előtt, hogy a támadásoknak elejét vegye, legfőbb offshore érdekeltségét a Maltex Multicapital Corp.-ot barátja és későbbi elnöki főtanácsadója, Szerhij Shefir nevére íratta, akivel a Pandora Papers bizonyítékai szerint megállapodott, hogy a kifizetések ezután Zelenszkij felesége egyik vállalatának számlájára érkeznek. Másik offshore partnere, Ivan Bakanov az ukrán titkosszolgálatok fejeként szolgálta tovább Zelenszkijt. A nyugati sajtó akkoriban részletesen, rendszerint maró gúnnyal írt az ukrán elnök és emberei korrupciós ügyeiről. Azóta minden vélt és bizonyított bűne bocsánatot nyert.

Korábban írtuk

Fotó: shutterstock.com
Forte dei Marmi

Az ukrán elnök vagyonának méretéről nincs pontos információ. A Forbes magazin 2022 áprilisában közölt összeállítása 30 millió dollárra (12 milliárd forint) becsülte azt. Az összeállítás szerint négymillió dollár értékben vannak ingatlanai, elsősorban Kijevben. A fentebb említett, mára már 4,6 millió eurót érő toszkánai villát az elnök 2018-ban és 2019-ben még feltüntette vagyonnyilatkozatában, 2020-ban viszont rejtélyes okokból kimaradt belőle. Hasonló módon váltak füstté Zelenszkij grúziai földterületei és szállodai érdekeltségei is.

Amit tudni lehet, hogy Zelenszkij vagyonának 25 százaléka a Kvartal 95 csoporthoz köthető, amely többek közt a Nép szolgája című televíziós sorozatot is jegyzi. A Netflix 2017 óta évi 30 millió dollárt fizet a műsor sugárzási jogaiért, amelyből Zelenszkij markát évi 11 millió dollár üti. Mint ismeretes, a sorozatban Zelenszkij egy szegény sorban élő idealista történelemtanárt alakít, aki korrupció-ellenes harcba kezd, majd az elnöki székig viszi.