Fotó: MTI/AP
Hirdetés

Hangoztatta: azért támogatják a német jelölt megválasztását, mert a néppárt is az igazságos, modern és innovatív, biztonságos, széles látókörű és környezettudatos Európát képviseli, mint ő.

„Közösen valósítjuk meg a jelölt ígéreteit” – fogalmazott.

Weber előremutatónak nevezte Von der Leyen tervét arra, hogy az EP is jusson jogszabály-kezdeményezési jogkörhöz, valamint a csúcsjelölti rendszer tervezett továbbfejlesztését. Hozzátette: lejárt a háttérmegállapodások ideje.

Iratxe García Pérez, az EP szociáldemokrata frakciójának vezetője szerint a szocialisták később döntenek Von der Leyen támogatásáról. Azt mondta: a jelöltnek még ki kellene fejtenie, hogyan kíván válaszolni az európaiak követeléseire, különös tekintettel a fiatalok munkanélküliségének problémáját érintőkre.

Dacian Ciolos, az Újítsuk meg Európát (RE) nevű, centrista-liberális frakció vezetője hangsúlyozta, a szavazók elvárják, hogy az unió habozás nélkül megvédje a jogállamiságot. A liberális képviselőcsoport készen áll a jelölt támogatására – közölte a román képviselő.

Philippe Lamberts, a zöldpárti frakció társelnöke kijelentette, hogy képviselőcsoportja nem adja át az Európai Unió vezetését Von der Leyennek egy olyan időszakban, amikor „ég a közös ház, az éghajlat egyre rosszabb állapotban van, egyre mélyebbek a társadalmi különbségek, és az alapvető szabadságjogok és a jogállamiság helyzete is romlik”. Azonban ha a parlament megválasztja Von der Leyent, a zöldek támogatni fogják munkájában a bizottság elnökét.

Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke bejelentette, hogy képviselőcsoportja – amely euroszkeptikus pártokból áll – a jelölt ellen szavaz, mivel alkalmatlannak látja a pozícióra, és Európáról alkotott elképzeléseit nem találja meggyőzőnek.

Raffaelle Fitto, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció vezetője a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos álláspontjának tisztázására kérte Ursula von der Leyent, ugyanis – mondta – a konzervatív képviselőcsoport nem ért egyet a bizottság által e téren eddig folytatott politikával.

Martin Schirdewan, a radikális baloldali frakció (GUE-NGL) elnöke a vitában kijelentette, hogy képviselőcsoportja nem támogatja Von der Leyen jelölését.

Az EU-tagországok vezetőiből álló Európai Tanács július elején tartott, háromnapos csúcsértekezletén döntött arról, hogy Ursula von der Leyent javasolja az Európai Bizottság elnöki posztjára. A jelöltet az Európai Parlament tagjai többségének kell megválasztania, erről az EP plénuma kedd délutáni ülésén tart szavazást.