Letitia James főügyész New York állam bíróságán benyújtott keresete a demokraták három éve tartó polgári jogi vizsgálatinak csúcspontja Trumppal és a Trump Organizationnel szemben. A keresetben Donald Trump három legidősebb gyermekét – ifjabb Donald, Ivanka és Eric Trumpot – is vádlottként nevezték meg csakúgy, mint a cég két korábbiu vezetőjét, Allen Weisselberget és Jeffrey McConneyt.

Hirdetés

A demokrata párti Letitia James várhatóan szerdán ismerteti a kereset részleteit. Hivatala immár több mint három éve próbálja bizonyítani, hogy az érintett ingatlanokról valótlan értéket közöltek olyan éves pénzügyi kimutatásokban, amelyeket potenciális üzleti partnereknek, bankoknak vagy adóhivatalnokoknak mutattak be.

A főügyészi hivatal szerint a cél vagy az volt, hogy Trump dúsgazdag imázsát és ingatlanjainak értékét eltúlozva előnyhöz jussanak, míg máskor adózási okokból lejjebb becsülték a vagyon értékét.

„Ez a beadvány nem a tényekről és a jogszabályokról szól, hanem kizárólag a főállamügyész politikai programjának előmozdításáról. Teljesen egyértelmű, hogy a főügyészi hivatal túllépte törvényes hatáskörét azzal, hogy olyan tranzakciókon belül is kutakodott, amelyekben egyáltalán nem történt semmiféle jogsértés. Bízunk abban, hogy igazságszolgáltatási rendszerünk nem fogja eltűrni az ilyesfajta kontrollálatlan hatalommal való visszaélést, és alig várjuk, hogy megvédelmezhessük kliensünket a főügyész minden egyes alaptalan állításával szemben” – mondta Alina Habba, Donald Trump ügyvédje.

(forrás)

Korábban írtuk