Jean Castex a megemlékezésen az október 29-i, három halálos áldozattal járó késes támadásra és a 2016 júliusában a nizzai tengerparti sétányon elkövetett, 86 halálos áldozatot követelő merényletre utalva kijelentette: „Minden ilyen esetben Franciaország van a terrorizmus célkeresztjében, de Nizza fizetett ezért keserves árat”.

Hirdetés

„Ismerjük az ellenséget, a nevét is tudjuk: szélsőséges iszlám; egy politikai ideológia, amely eltorzítja a muszlim vallást, elferdíti a szövegeit, a hittételeit és az előírásait azért, hogy a haladásellenesség és a gyűlölet eszközével uralkodhasson” – fogalmazott a miniszterelnök.

A templomban védtelen civilekre támadó merénylőt, a tunéziai Brahím Iszávit a rendőrök a tett helyszínén éles lövésekkel ártalmatlanították. Pénteken életveszélyes állapotban szállították Nizzából Párizsba. A fiatal – akiről közben kiderült, hogy koronavírus-fertőzött – szeptember közepén utazott el a tunéziai Szfax városából, ahol a családjával lakott, és egy motorkerékpár-műhelyben dolgozott.

Iszávi az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigeténél ért partot, ezután karanténba került 400 másik társával együtt a „Rhapsody” nevű hajón. Az olasz sajtó szerint Bariban szállt partra október 9-én. A nyomozás menetét ismerő források szerint ezután még rövid időt töltött Szicília szigetén, mielőtt továbbállt volna Franciaországba. A jelenlegi adatok szerint két nappal a merénylet előtt, október 27-én érkezett Nizzába.

Korábban írtuk