Fotó: ShutterStock.com/HTWE (illusztráció)
Hirdetés

A Szerbia előtt álló ortodox húsvéti hétvégén a korábbiaknál is hosszabb kijárási tilalomra lehet számítani. A szerb elnök bejelentése szerint péntek 17 óra és kedd 5 óra között lesz tilos az utcára lépni az országban élőknek.

Aleksandar Vucic kedd este a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy „az utóbbi száz év legnagyobb gazdasági válságának vagyunk a szemtanúi”. Mint mondta, az ország vezetése arra fog törekedni, hogy legfeljebb három-, de inkább kétszázalékos legyen a gazdaság visszaesése. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a szerb GDP három százalékkal esik vissza 2020-ban, jövőre viszont akár 7,5 százalékos is lehet a növekedés.

Szerbiában egy nap alatt 4054-ről 4465-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Montenegró is szigorítana a kijárási tilalmon és a gyülekezési szabályokon az ortodox húsvét hétvégéjén. Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, hogy az egyházi szertartásokat hívek nélkül kell megtartani. A szerb ortodox egyház montenegrói vezetőjét múlt vasárnap előállították, mert a tilalom ellenére nyilvános istentiszteletet tartott. A rendőrfőkapitány bejelentése szerint húsvétkor még szigorúbban járnak majd el a tilalom megszegői ellen.

Montenegróban egy nap alatt az egy nappal korábbinál kilenccel több, 283 fertőzöttet regisztráltak.

Észak-Macedóniában sem lesznek nyilvános istentiszteletek, és teljes hétvégi kijárási tilalom lép életbe csütörtök délutántól kedd reggelig. Oliver Szpaszovszki miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be az előírásokat, és maradjon otthon.

Észak-Macedóniában keddről szerdára 854-ről 908-ra emelkedett az igazolt fertőzöttek száma.

Bosznia-Hercegovinában feltehetőleg már nem folytatódik az idei tanév, az iskolások online oktatás keretében vizsgáznak majd, és ennek alapján kapják meg érdemjegyeiket – írta a boszniai sajtó. A nyugat-balkáni országban 24 óra alatt 1037-ről 1083-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma.

Koszovónak várhatóan mindaddig nem lesz új miniszterelnöke, amíg tart a járvány, habár Isa Mustafa, a tavaly októberi választás „második helyezettje” kedden bejelentette, akár azonnal hajlandó lenne átvenni a kormányfői tisztséget a bizalmi szavazáson elbukott Albin Kurtitól, amennyiben az államfő erre kérné. Az utóbbi 24 órában tízzel, 377-ről 387-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma a kis balkáni államban.