Fotó: MTI/AP/Amerikai Haditengerészet
Az amerikai haditengerészet által közreadott, 1941. december 7-én készült fekete-fehér kép a Shaw amerikai rombolóról, amint a levegőbe röpül azt követően, hogy a japánok meglepetésszerű bombatámadást intéztek a Pearl Harborban állomásozó csendes-óceáni amerikai flotta ellen. Az Egyesült Államok másnap hadat üzent Japánnak, s ezzel belépett a második világháborúba. Az amerikai haditengerészeti flotta nagy részét megsemmisítették.
Hirdetés

Joe Biden amerikai elnök az emléknapra kiadott közleményében arra hívta fel a figyelmet: az évforduló hatásos emlékeztető arra, hogy „ez az ország képes elérni nagyszerű győzelmeket a sötét pillanatokon felülkerekedve”. „Semmi nem haladhatja meg a képességeinket – nem törünk meg, soha nem adjuk fel, és soha nem hátrálunk meg” – fogalmazott az elnök.

Az Egyesült Államokban törvény rendelkezik arról, hogy minden évfordulón meg kell emlékezni a Pearl Harborban állomásozó amerikai flotta elleni japán légitámadásról.

A megemlékezés csúcspontja hagyományosan a Hawaii szigetén, Waikikin rendezett eseménysorozat, amelyre idén három, még életben lévő túlélőt is várnak, a 102 éves veterán Ira „Ike” Schabet, valamint a hasonló életkorban járó Marian Wynnt és Marian Sousát.

1941. december 7-én a reggeli órákban a japán birodalmi légierő támadást intézett a Hawaii szigetén állomásozó amerikai haditengerészeti támaszpont ellen, ebben 2403 ember életét vesztette, és az amerikai haditengerészet súlyos anyagi veszteségeket szenvedett. Az Egyesült Államok elnök, Franklin D. Roosevelt a következő napon hadüzenet elfogadását kezdeményezte a kongresszusnál Japán ellen , amivel az Egyesült Államok is belépett a második világháborúba.

Korábban írtuk