Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier
Hirdetés

„Szerencsére nem sérült meg a késes támadás áldozatául esett rendőr, mert golyóálló mellényt viselt” – írta a Twitteren Gérald Darmanin belügyminiszter.

A támadó reggel fél 7-kor jelent meg az egyik cannes-i rendőrőrs előtt, kinyitotta az egyik ott parkoló rendőrautó ajtaját, amelyben négy járőrözésre induló rendőr ült. Az elkövető úgy tett, mint aki információt akar kérni a rendőröktől, majd a vezető ülésen ülő rendőrnőt a mellkasán megpróbálta megszúrni, de a golyóálló mellénynek köszönhetően a nő nem sérült meg. A támadó ekkor átsietett a gépkocsi másik oldalára, hogy az anyóülésen ülő másik rendőrnőt próbálja megtámadni. Addigra a hátsó ülésen ülő egyik rendőr elővette a szolgálati fegyverét, és három lövéssel ártalmatlanította a támadót, akit életveszélyes állapotban kórházba szállítottak.

Az ügyben egyelőre a nizzai bűnügyi rendőrség végzi a vizsgálatot, a terrorelhárítási ügyészség közelről figyeli a nyomozást, de egyelőre nem vette át az ügyet. A támadás módja, célpontja, és a támadó által mondottak miatt a rendőrség valószínűsíti a terrortámadást, de a hatóságok ezt hivatalosan még nem erősítették meg.

A rendőrég tájékoztatása szerint az elkövető egy 37 éves algériai állampolgár. Legálisan tartózkodott Franciaországban. A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy olaszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik, 2020. februárban a nizzai repülőtéren lépett be Franciaországba. Nem volt dolga még a rendőrséggel, iszlamistaként nem ismert, a titkosszolgálatok nem vették nyilvántartásba.

Korábban írtuk

A belügyminiszter jelezte, hogy még ma a helyszínre utazik, hogy kifejezze a támogatását a rendőrök és Cannes városa iránt.

Emmanuel Macron 2017-es megválasztása óta 17 iszlamista merénylet történt Franciaországban. A legutóbbi 2021. április 23-án, amikor a Párizshoz közeli Rambouillet rendőrőrsén egy 36 éves tunéziai állampolgár halálosan megsebesített egy rendőrségi alkalmazottat. A hatóságok adatai szerint az elmúlt négy évben 36 támadást hiúsítottak meg, ebből idén hármat.