A 2002-es Római Statútum aláírójaként Dél-Afrika köteles végrehajtani a Nemzetközi Büntetőbíróság Putyin letartóztatására vonatkozó parancsát. Ugyanakkor az ország ad otthont az idei BRICS-csúcstalálkozónak is, amelyen a világ legnagyobb feltörekvő gazdaságainak – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika – vezetői találkoznak – ismerteti az oroszhirek.hu.

Hirdetés

– Minden államfőtől elvárnák, hogy részt vegyen a csúcstalálkozón. Most azonban az ICC-parancs miatt van egy akadály a munkában – mondta újságíróknak Ramaphosa szóvivője, Vincent Magwenya. – Ez azt diktálja, hogy további megbeszéléseket kell folytatni arról, hogy hogyan kezeljük ezt a kérdést, és ezek a megbeszélések folyamatban vannak – folytatta Magwenya.

Ramaphosa kormánya a parancs kiadása óta tisztában van a parancsot övező dilemmával, Magwenya a múlt hónapban nem volt hajlandó megmondani, hogy Pretoria végrehajtja-e azt. Ramaphosa kedden bejelentette, hogy követet küld Washingtonba, hogy tisztázza az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos álláspontját.

Dél-Afrika és Oroszország szoros partnerek

Dél-Afrika és Oroszország szoros partnerek, amióta a Szovjetunió támogatta az apartheidellenes Afrikai Nemzeti Kongresszust, amelyet ma Ramaphosa vezet. Vezetése alatt Dél-Afrika nem volt hajlandó elítélni Oroszország ukrajnai katonai műveletét vagy szankciókat bevezetni Moszkva ellen, miközben az ország hadserege az év elején közös gyakorlaton vett részt az orosz és kínai erőkkel.

Pretoriának megvannak a maga problémái az ICC-vel, és 2017-ben a bíróság megrovásban részesítette, amiért nem tartóztatta le Omar al-Bashir volt szudáni elnököt, amikor 2015-ben az afrikai vezetők csúcstalálkozójára látogatott az országba.

Az incidenst követően dél-afrikai tisztviselők kérelmezték a bíróságból való kilépést, amit később visszavontak, miután egy felsőbírósági ítélet megállapította, hogy egy ilyen lépés alkotmányellenes.

A teljes cikket az oroszhirek.hu oldalon olvashatják.

Korábban írtuk