Ha azt gondolnák, csak a konzervatívok vére van születésüktől fogva átitatva rasszimussal és a kirekesztés minden egyéb formájával, tévednek. Egy saláta is lehet rasszista és a kulturális kisajátítás iskolapéldája. Legalábbis a híresen mértékadó New York Times publicistája szerint.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Egy Bonnie Tsu nevű, kínai származású felmenőket a családfáján tudó újságíró azon háborog a New York Times weboldalán is olvasható eszmefuttatásában, hogy egy San Francisco-i McDonald’s étlapján szerepel egy “Ázsiai uralkodó saláta” nevű tétel.

Nem elég, hogy ettől elborul az agya, de még képes is leülni és minden bizonnyal vagy egy órát eltölteni azzal, hogy megírja, miért tűrhetetlen ez a… saláta?
Mert, ugye, prioritások.

“Szóval, mi is a probléma az ázsiai salátával?” – teszi fel Tsui a mindenkit feszítő kérdést egy kissé zavaros bevezető után. – “Nem maga a saláta, bár az sem a kedvencem. Hanem a szavak, amelyek – meggyőződésem szerint – számítanak. Több szempontból is az áll a középpontban, hogy széles, általános terminológiát használnak egy teljes kontinens leírására. […] Míg a görög salátában van valamennyi integritás – ezt úgy értem, Görögországban valóban találkozhatunk ilyen étellel -, a Cézár salátát pedig az 1920-as években élt étteremtulajdonosnak, Caesar Cardininek tulajdonítják, addig az ázsiai saláta egyfajta különös fikcióként létezik.”

Ha valaki még mindig nem értené, mi a bibi, Tsui további magyarázatot szolgáltat. 
“Az ázsiai salátában rejlő, könnyed rasszizmus az exotikumok gondolatában rejlik: a megalkotásában egyértelműen utolérhető annak meghatározása, mi amerikai és mi nem. A ‘távol-keleti’ és ‘ázsiai’ szavak használata a ‘mindegyik ugyanúgy néz ki’ típusú, az ázsiai kultúrákkal kapcsolatos sztereotípiákból ered, ezt pedig legtöbben nem tartják rasszizmusnak. Egyfajta holttérről van szó”.

Tehát ha nem gondoljuk, hogy az ázsiai saláta rasszista, akkor a hiba a mi készülékünkben van. 
A rasszista nem is tudja magáról, hogy rasszista, csak vakon létezik a maga rasszizmusában, és akkor is rasszistáskodik, amikor észre sem veszi, és ezért van szükség az effajta bölcsekre, akik majd jól meghatározzák, mi a rasszizmus.

Mi a magunk részéről izgatottan várjuk vagy a McDonald’s bocsánatkérését, vagy az étterem előtt rendezett antirasszista tüntetésekről szóló beszámolókat.

-SVÁ-