Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett Brexit áll érdekében – hangsúlyozta szerdán Berlinben Angela Merkel német kancellár.

Fotó: MTI/EPA

Fotó: MTI/EPA

Az EU és a brit kormány kilépési megállapodásának ismételt elutasítása a londoni alsóházban ugyan „sajnálatos és szűkíti a lehetőségeket, de nem adtuk fel azt a célt, hogy a Brexit rendezett formában valósuljon meg” – mondta Angela Merkel.

Hozzátette, hogy csak a brit alsóház soron következő két döntése – a rendezetlen Brexit lehetőségének kizárásáról szóló szerdai és a távozás esetleges elhalasztásáról szóló csütörtöki szavazás – után lehet felmérni, hogy miként alakulhat a Brexit-folyamat.

Mindenképpen kölcsönös engedményeken, kompromisszumokon alapuló megoldásra kell jutni. Most egyedül a brit alsóház van döntési helyzetben, az EU jelenleg nem tudja befolyásolni az ügyet, az viszont már „más dolog, kompromisszumok tárgya lesz, hogy a partnerek együtt mit tudnak elérni” – fogalmazott a német kancellár.

A huszonhetek egységét eddig sikerült megőrizni, és ezért köszönet jár Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének és Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyalónak, akik kitűnően végezték munkájukat – mondta Angela Merkel egy más ügyben – Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel folytatott megbeszélése után – tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva.

A brit alsóház két hónapon belül másodszor utasította el a konzervatív párti kormány által novemberben elért 585 oldalas egyezményt. A kedd esti szavazáson az egyezményre 242, ellene 391 képviselő szavazott, vagyis 149 fős többséggel vetették el a megállapodást.

A brit pénzügyminiszter szerint komoly felfordulást okozna a brit gazdaságban rövid és középtávon is, ha Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból.
Philip Hammond, aki szerdán ismertette a londoni alsóházban a pénzügyi tárca minden évben esedékes tavaszi makrogazdasági helyzetértékelését, közölte: a kormány számára hivatalos előrejelzéseket készítő Költségvetési Felelősség Hivatala (OBR) máris jelentős mértékben, az eddigi előrejelzésben szereplő 1,6 százalékról 1,2 százalékra csökkentette a brit hazai össztermék (GDP) idei növekedési ütemére szóló prognózisát.
Ez tízévi mélypont lenne, a brit gazdaságban ugyanis 2009 óta nem mértek ilyen lassú egész éves növekedést.
Hammond hangsúlyozta ugyanakkor: az új, rontott OBR-előrejelzés is arra a feltételezésre alapul, hogy a brit EU-tagság rendezett módon szűnik meg, és a kilépés után életbe lép a tervezett átmeneti időszak.