A Mississippi államban tartott szenátorválasztást Cindy Hyde-Smith republikánus jelölt nyerte meg kedden, és ezzel lezárultak a félidős választások az Egyesült Államokban. 

Képernyőfotó: cindyhydesmith.com

Képernyőfotó: cindyhydesmith.com

Az 59 éves Cindy Hyde-Smith a voksok 56, demokrata párti vetélytársa, a Clinton-kormányzat egykori agrárminisztere, az afroamerikai Mike Espy 44 százalékát szerezte meg. Ezzel a szövetségi törvényhozás felsőházában a republikánusoknak 53:47 arányú többségük lesz, vagyis miközben a képviselőházi többséget elvesztették, a szenátusban növelni tudták előnyüket. 

A november 6-ai félidős választáson négy jelölt indult, és egyikük sem érte el az 50 százalékos támogatottságot, így most a két legjobb eredményt elérő politikus közül lehetett választani. 

Mississippi állam először választott nőt a szövetségi törvényhozásba, de Cindy Hyde-Smith tulajdonképpen visszatér a oda, hiszen idén tavasszal Phil Bryant kormányzó őt nevezte ki az egészségi állapota miatt visszavonuló Thad Cochran szenátor helyére. 

A republikánus jelölt több kampányhibát is túlélt, beleértve azt a rövid videót, amelyen azt mondja egy farmernak: ha meghívná őt „egy nyilvános akasztásra”, akkor „az első sorban foglalna helyet”. A megjegyzés sokakban a Mississippiben egykor gyakori lincselések emlékét idézte fel, a politikust pedig rasszizmussal vádolták meg. A Jackson Free Press című helyi lap ezután megírta, hogy Hyde-Smith-t olyan magániskolába járatták, amelyben a diákok szülei körében nem volt elfogadott a fekete amerikaiak integrációjának szükségessége. A hét végén a CNN hírtelevízió pedig arról közölt történetet, hogy Hyde-Smith egy alkalommal dicsérte az amerikai polgárháború egyik konföderációs katonáját. 

Az eredmény ismeretében Cindy Hyde-Smith kijelentette, hogy választási győzelem a konzervatív értékeknek, a hit és a család megbecsülésének szól. 

Donald Trump elnök, aki hétfőn személyesen kampányolt a déli államban a republikánus jelölt mellett, kedd este Twitter-bejegyzésben gratulált a győzelemhez.