Klaus Iohannis román államfő megjelent szerdán a lemondását negyedik napja követelő tüntetők között, de tartalmas párbeszédre nem kerülhetett sor közöttük a trombiták és bekiabálások hangzavarában.

Az elnöki palota előtt vasárnap kezdtek tüntetni a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány hívei, bizonyítandó, hogy nem mindenki ért egyet a kormány leváltásával, ahogyan azt több mint egy hete százezrek követelik országszerte.

A sűrű havazásban Iohannis két-három percet töltött az elnöki hivatal bejáratánál összesereglett több száz tüntető előtt és többnyire szótlanul hallgatta a lemondását követelő skandálást. A helyszínen lévő televíziós stábok mikrofonjai egyetlen kivehető mondatát rögzítették, amellyel az egyik demonstrálónak valamire azt válaszolta: „Mindannyian románok vagyunk”.

Távozása után a tüntetők azt mondták az újságíróknak, hogy kellemetlen meglepetés volt számukra az elnök látogatása, és azt a meleg teát sem fogadták el, amivel az elnöki hivatal munkatársai később megkínálták őket.

A jobboldali elnököt a kormányoldal többször vádolta azzal, hogy megcsappant népszerűsége helyreállítása érdekében, maga szít feszültséget. Iohannist élesen bírálta a szociálliberális parlamenti többség, amiért január 22-én megjelent a kormány közkegyelmi tervei ellen tüntetők között, mondván, hogy a demonstrálókhoz hasonlóan őt is felháborítja, hogy a bűnvádi eljárás alá vont politikusok „klikkje” meg akarja változtatni a büntetőjogot és gyengíteni próbálja a jogállamiságot.

A román hírtelevíziók kommentárjai szerint Iohannis a politikai részrehajlás vádját akarta szerdai gesztusával elhárítani. A kormánnyal szemben kritikus média értelmezése szerint az elnök azt is bizonyítani akarta, mekkora nagyságrendi különbség van a kormány lemondásáért utcára vonult százezrek és a kabinet védelmére kelt néhány száz tüntető között.

Szerda délután gyülekezni kezdtek az emberek a kormány épülete előtt is, ahol a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő kormányrendelet hatálytalanítása után is estéről estére ezrek követelték a kormány távozását. Az itteni tüntetők hólapátokkal érkeztek és a néhány napja jelszavukká vált Rezist (Kitartok) szót írták ki a kormány előtti téren a hóba.

MTI