Fotó: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei
Hirdetés

Iohannis kijelentette: míg a román hatóságok a világjárvány ellen küzdenek, a PSD „a parlament titkos irodáiban azért harcol, hogy Erdélyt odaadja a magyaroknak”. Az államfő televíziós nyilatkozatában észbontónak találta, hogy hova jutott a PSD, és milyen megállapodások köttetnek a román parlamentben.

„Jó napot, Ciolacu! Vajon mit ígért Orbán Viktor, a budapesti vezető cserébe ezért a megegyezésért?” – tette fel a szónoki kérdést, a „jó napot” köszöntést magyarul mondva.

„Ez egy mérgező többség” – jelentette ki az elnök arra utalva, hogy a Ludovic Orban vezette kormány ellenzéke többséget alkot a parlamentben. Hozzátette: az autonómiastatútum hallgatólagos elfogadása immár világossá teszi, hogy miért akart előrehozott választásokat tartani.

„Nem akarom, hogy a nemzet fontos ügyeit a PSD döntse el Románia és a románok ellenében. Ez megengedhetetlen” – jelentette ki a román államfő, aki hozzátette: míg ő Románia elnöke, ilyen törvény nem létezhet. Iohannis egyébként a televíziós beszédét magyar nyelvű „Jó napot, PSD!”-vel indította.

Az államfő arra a kedden nyilvánosságra került fejleményre reagált, hogy a román képviselőház – amelyet a PSD ideiglenes elnöke, Marcel Ciolacu vezet – kifutott a törvényes határidőből, és ezzel hallgatólagosan elfogadta Székelyföld autonómiastatútumát. A Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselők által tavaly decemberben benyújtott tervezetet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozta ki.

A tervezet átkerült a parlament felsőházába, az ellenzéki többségű szenátusba, amely – immár határidő nélkül – döntő házként vitatja meg a dokumentumot.

Marcel Ciolacu PSD-elnök az egyik közösségi portálon közölt reagálásában olyan alávaló megnyilvánulásnak minősítette Klaus Iohannis nyilatkozatát, amelyik teljes mértékben diszkvalifikálja őt az elnöki tisztségben.

Felidézte, hogy az államfő cinkosként hallgatott, amikor néhány nappal ezelőtt „bemocskolták Románia nagykövetét Budapesten”. Hozzátette: ha igazi hazafi lett volna, meg kellett volna védenie a nagykövetet. A pártelnök arra a budapesti reakcióra utalt, amely a román nagykövet Szabó Tímea parlamenti képviselőnek írt levelét követte.

A PSD vezetője úgy vélte: Klaus Iohannis annak ellenére tette a „románellenes, demokráciaellenes kirohanását”, hogy az államfő tudta: a PSD is ellenzi Székelyföld autonómiáját, és a szenátus még szerdán elutasítja a tervezetet.

Ciolacu, még az államfő nyilatkozata előtt, éppen a kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Pártot (PNL) és a kormányt hibáztatta a törvénytervezet hallgatólagos elfogadása miatt. Szerinte a kormány két hónapot várt a tervezet véleményezésével, és ezt csak az után küldte el, hogy már lejárt a törvény megvitatásának határideje. Szerinte elkésett a véleményezéssel a Képviselőház közigazgatási bizottsága is, amelyet szintén a PNL politikusa vezet.

A szociáldemokrata házelnök szerint a PNL „mímeli a nacionalizmust, de éppen miatta nem tudta a képviselőház plenáris ülése elutasítani a törvénytervezetet”.

A témára Ludovic Orban miniszterelnök, a PNL elnöke még Klaus Iohannis államfő nyilatkozata előtt reagált. Ő egy orvosi maszkokat gyártó dél-romániai vállalat meglátogatásakor szerda délelőtt azt nyilatkozta: Marcel Ciolacu házelnöknek kellett volna gondoskodnia arról, hogy a székelyföldi autonómiatervezet a képviselőház plénuma elé kerüljön.