Fotó: ShutterStock.com/banderlog
Hirdetés

Az Avangarde közvélemény-kutató intézet által végzett felmérés résztvevőinek 12 százaléka válaszolt igennel, 57 százaléka pedig nemmel arra a kérdésre, hogy bővíteni kellene-e az LMBT-közösséghez tartozók jogait, 31 százalék nem válaszolt.

Arra a felvetésre, hogy törvényalkotással kellene-e erősíteni a hagyományos család szerepét, 62 százalék válaszolt igennel, 14 százalék nemmel, 24 százalék pedig nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

A felmérés résztvevőinek 35 százaléka válaszolt igennel, 19 pedig nemmel arra a kérdésre, hogy folyamatban van-e egy LMBT-ideológiát népszerűsítő kampány. A megkérdezettek 46 százaléka nem válaszolt.

A kérdést fordítva is feltették: erre a válaszadók 21 százaléka mondta azt, hogy szerinte létezik, 31 százaléka pedig azt, hogy nem létezik LMBT-ellenes kampány Romániában. Erre a megkérdezettek 48 százaléka nem válaszolt.

Korábban írtuk

A megkérdezettek 50 százaléka mondta azt, hogy neki személy szerint nincs kifogása az LMBT-közösség tagjaival szemben, 21 százaléka pedig jelezte, hogy ellenérzésekkel viseltetik velük szemben, 21 százalék nem válaszolt.

Arra a felvetésre, hogy vajon az LMBT-közösség, illetve a hagyományos család értékeinek szembeállítása valós, vagy mesterséges vitatéma-e, 21 százalék mondta azt, hogy valós, 34 százalék mesterségesnek tartotta, 45 százalék pedig nem válaszolt.

Az eredményeket ismertető cikk szerint a felmérést a – magyar gyermekvédelmi törvényről elfogadásáról és a jogszabályt érő brüsszeli bírálatokról rendszeresen beszámoló – G4Media hírportál rendelte, azt azonban nem közölte, hogy hány válaszadó bevonásával, milyen módszerrel készült a közvélemény-kutatás.

Korábbi felmérések szerint a román társadalomban jelentős elutasítás érzékelhető az LMBT-közösséggel szemben, a melegházasságot például néhány éve a lakosság több mint 70 százaléka ellenezte. Egy a román ortodox egyházhoz közel álló polgári kezdeményezés nyomán 2018-ban népszavazást is tartottak Romániában a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról – megakadályozandó a melegházasság későbbi legalizálását – a referendumon azonban a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.