Fotó: shutterstock.com. Készítette: Terry Murden
Hirdetés

Skóciában 1563 és 1736 között mintegy 4000 embert vádoltak meg boszorkánysággal, 84 százalékban nőket. Közülük több mint 2500 embert kivégeztek – megfojtottak, majd máglyán elégettek -, miután kínzással vallomást csikartak ki belőlük.

A nemzetközi nőnap alkalmából a miniszterelnök „égbekiáltó történelmi igazságtalanságnak” nevezte a boszorkányüldözést, amiért a parlamentnek posztumusz rehabilitálnia kellene mindazokat, akiket a boszorkányságról szóló 1563-as törvény alapján „megvádoltak, elítéltek, megrágalmaztak vagy kivégeztek”.

Ebben a korban sok más országban is folyt boszorkányüldözés, de tudósok szerint Skóciában a kivégzettek aránya ötszörösen haladta meg az európai átlagot.

„Egy olyan korban, amikor a nők még tanúként sem hallathatták hangjukat egy tárgyalóteremben, megvádolták és megölték őket pusztán azért, mert szegények, másfélék, sérülékenyek voltak, sok esetben csak azért, mert nők voltak” – mondta Nicola Sturgeon.

Korábban írtuk

A kormányfő szerint a skóciai boszorkányüldözés „kolosszális igazságtalanság” volt, amelyet legalább részben a nőgyűlölet motivált a szó szoros értelmében.

A Witches of Scotland egyesület két éve küzdött azért, hogy az egykori áldozatokat posztumusz megkövessék és kegyelemben részesítsék, és azért, hogy emlékmű emlékeztessen az oly sokáig el nem ismert tragédiákra.

A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy még ma is vannak a világnak olyan részei, ahol nők és lányok az üldöztetést, sőt a halált kockáztatják, ha boszorkányság gyanújába keverednek.

„Skóciában a boszorkányüldözésról szóló törvény talán már rég a múlt részévé vált, az azt motiváló mély nőgyűlölet azonban még távolról sem” – vélte Nicola Sturgeon.