A liberális milliárdos Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) elnevezésű szervezete kivonul Törökországból, mivel ott „alaptalan állítások és elméletek” akadályozzák munkájukat.

A szervezet mindezt hétfőn jelentette be azután, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök azzal vádolta meg Sorost, hogy demonstrációkat szít országszerte. Erdogan a milliárdos spekulánst „híres magyar zsidónak” nevezte.

Erdogan azt állítja, a török ellenzék ismert alakja, Osman Kavala valójában Soros bábja. Kavalát 2013-ban azzal vádolták meg, hogy kormányellenes tüntetéseket pénzelt és szervezett, illetve azzal, hogy szerepet játszott a 2016-os elbukott puccskísérletben is. Kavala az OSF tanácsadó testületének tagja.

Egy hétfői nyilatkozatban az OSF szóvivője tagadta Erdogan vádjait. Szerinte „nem újkeletű és hamis”, hogy Sorost összemossák a 2013-as tüntetésekkel, és Erdogan „alaptalan állításai és elméletei” „lehetetlenné tették”, hogy a szervezet tovább folytassa munkáját Törökországban. 

Az RT-nek az esetről szóló cikke megemlíti, hogy nem ez az első eset, amikor Soros és szervezeteinek tevékenysége kivívja egy jobbodali kormány ellenszenvét, hiszen Orbán Viktor is azzal vádolta a spekulánst, hogy beleavatkozik Magyarország belügyeibe, és a magyar országgyűlés megszavazta a Stop Sorosként ismert törvénycsomagot is.