Fotó: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara
Colombo, 2019. április 26. Katonák a colombói Davatagaha mecset elõtt 2019. április 26-án, öt nappal a Srí Lanka-i merényletek után. A Srí Lanka-i hatóságok szerint a terrortámadásokat a Nemzeti Tauhít Dzsamaat nevû iszlamista szélsõséges csoport követte el húsvétvasárnap. A nyolc robbantásos merényletben 253-an életüket vesztették, és több mint 500-an megsebesültek. A keresztények elleni megtorlástól tartva a hatóságok megerõsítették a mecsetek és a vallási jellegû létesítmények védelmét a szigetországban. MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara
Hirdetés

Rendőrségi források szerint Zaini Hásimról, testvéréről Rilvanról és apjukról, Mohamedről van szó. Mindhárman szerepeltek azon a videófelvételen, amelyen mindenre kiterjedő háborút hirdettek a nem hívők ellen.

Összesen tizenöt ember – köztük hat gyermek – holttestére bukkantak abban a lakóházban, amelyet megrohamoztak a biztonsági erők. Az akció során robbanások voltak, és amikor a katonák a helyszínre érkeztek, fegyveresek rájuk lőttek. A helyszínen robbanó mellényeket, robbanószereket, detonátorokat és fémgolyókat találtak.

Az egy héttel ezelőtti terrortámadást végrehajtó csoport vezetője, a merényletek kitervelője Zahrán Hásim, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat (NTJ) nevű Srí Lanka-i terrorszervezet vezetője volt. Ő életét vesztette az egyik colombói luxushotel elleni támadás során.

Srí Lankán vasárnap a további terrortámadásoktól tartva zárva maradtak a templomok, ugyanakkor Malcolm Randzsisz Colombo érseke otthonának kápolnájában misét mutatott be, amelyet a televízió élőben közvetített.

Az érsek a szertartáson, amelyen jelen volt az államfő, a miniszterelnök is, azt mondta, hogy nem lehet Isten nevében valakit meggyilkolni. Hozzátette: hatalmas tragédia történt, és ebben a helyzetben a barátság és testvériség jegyében kezet nyújtanak mindenkinek, bármilyen osztályba, társadalomba és valláshoz is tartozik.

A misét követően az érsek és a politikai vezetők gyertyát gyújtottak az áldozatok emlékére.

A hivatalos adatok szerint az öngyilkos merényleteknek több mint 250 halottja volt, közte 40 külföldi.

Srí Lankán a 22 milliós lakosság többsége buddhista (szingaléz) 70,2 százalék, muszlim (mórok) 9,7 százalék, hindu (tamil) 12,6 százalék, keresztény 6,1 százalék. Ez utóbbi közösségnek eddig sikerült elkerülni a szigetállam legsúlyosabb konfliktusait és felekezetközi feszültségeit.