Fotó: shutterstock, készítette: Alexandros Michailidis
Hirdetés

A SVT svéd közszolgálati televízió a karácsonyhoz időzített, 21-én sugárzandó teljes felvételén az uralkodó azt mondja: „Úgy vélem, kudarcot vallottunk. Nagyon sokan meghaltak, és ez szörnyű. Mindannyiunknak szenvedést okoz (ez a teher).”

Szavai azt követően hangzottak el, hogy kedden egy független bizottság megvizsgálta, miképpen kezelték a járványt az országban. Azt a következtetést vonták le, hogy a svéd idősgondozásnak jelentős strukturális hiányosságai vannak, és a hatóságok nem voltak felkészülve és felszerelkezve a járvány kezelésére.

Svédország kitűnt az európai és más nemzetek sorából azzal, ahogy a járványt kezelte, sokáig nem rendelt el karantént úgy, mint más nemzetek, helyette megbízott az állampolgárok kötelességtudatában.

A skandináv országban mintegy 7700 haláleset kapcsolható a járványhoz.

Korábban írtuk


Az előzetesen sugárzott felvételen a király azt mondta, gondolni kell azokra, akik nem tudtak elbúcsúzni elhunyt családtagjaiktól. Úgy vélekedett, „nehéz és súlyos tapasztalat az, ha nem lehet érzékeny búcsút venni”.

Az uralkodó fiának, Károly Fülöp hercegnek, aki az ötödik a trónöröklés sorában, valamint feleségének, Szófia hercegnőnek pozitív lett a vírustesztje, a betegség enyhe influenzás tünetekkel járt. Otthonukban, két gyerekükkel együtt karanténba vonultak.

Károly Gusztáv király ugyan Svédország államfője, feladatai azonban csupán ceremoniális jellegűek, kezében nem összpontosul politikai hatalom.