Magdalena Andersson újságírók előtt rossz ötletnek nevezte a referendumot, s leszögezte: mivel a NATO-csatlakozás kérdése több, bizalmas nemzetbiztonsági információt is érint, nem alkalmas arra, hogy népszavazás tárgya legyen.

Hirdetés

Andersson szociáldemokrata pártja mind ez idáig hevesen ellenezte a NATO-csatlakozást, ám a párt áprilisban közleményben leszögezte: az ukrajnai háború fényében készek felülvizsgálni álláspontjukat.

A népszavazás ötletét elvetette a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Mérsékelt Párt vezetője, Ulf Kristersson is. A pártelnök az Aftonbladet című svéd napilapnak azt mondta, a szavazóknak nincsenek illúzióik Oroszországgal kapcsolatban, s egészen nyilvánvalóan megértették, mi történt február 24-én, a háború kezdetekor, „és levonták a következtetést”.

Ezzel szemben Nooshi Dadgostar, a csatlakozást ellenző Baloldali Párt vezetője kiállt a népszavazás mellett, s leszögezte: egy ilyen horderejű döntéshez komoly demokratikus támogatás szükséges. Svédországban szeptemberben tartanak parlamenti választásokat.

Korábban írtuk

A Demoskop közvélemény-kutató intézet múlt héten végzett felmérése szerint a svédek 57 százaléka támogatja a NATO-tagságot, hat százalékkal több mint márciusban. A felmérésből emellett kiderült az is, hogy a Svéd Szociáldemokrata Párt szavazói között is nőtt a csatlakozást pártolók aránya.

A svéd mellett a finn kormány is bejelentette, felülvizsgálja évtizedek óta tartó katonai semlegességét. Bár a Krím félsziget 2014-es orosz annektálása óta a két észak-európai ország egyre szorosabb együttműködésre törekedett a NATO-val, korábban Stockholm és Helsinki ellenezte a csatlakozást, amelyet a közvélemény sem támogatott az Ukrajna elleni orosz offenzíva megindulása előtt.

Míg Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, Finnországot és a Svédországot a NATO tárt karokkal fogadja, Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn arról beszélt, hogy Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén Oroszország kénytelen lenne megerősíteni katonai, különösen nukleáris képességeit a Balti-tenger és Skandinávia térségében.