Elemzők szerint a szankciók óta az EU országai közvetítőkön keresztül használják ki az olajpiac kiskapuit. Bevett gyakorlat ugyanis, hogy a

Hirdetés

különböző olajfajtákat a kereskedők összekeverik, mert így nehezebb beazonosítani a származásukat. És hiába van a szállítmányban orosz olaj, a vegyítés után már nem vonatkoznak rá a szankciók.

Tavaly voltak olyan hónapok, amikor Azerbajdzsán 200 ezer hordóval több olajat exportált Európába, mint amennyit kitermelt. Hogy lehet ez? – vetette fel a kérdést Francois Xavier Bellamy; a francia EP-képviselő szerint erős a gyanú, hogy a szankciók megkerüléséről lehet szó.

Ahogy Törökország olajfinomítói is dübörögnek, ugyanis tavaly megduplázták az orosz importot. Különböző olajtermékekké finomítják az orosz olajat, amelyre onnantól kezdve török termékként semmiféle szankció sem vonatkozik.

Elemzők szerint ráadásul Moszkvától Kína és India elképesztő mennyiségű olajat vásárol, amit egy olyan rejtélyes, több száz tankerhajóból álló flotta szállít a célállomásra, amelyek mögött hongkongi és dubaji fedőcégek állnak.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Híradó honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk