A szerb elnök egy csütörtök esti interjúban jelentette ki, hogy nem hajlandó elmenni az EU-Nyugat-Balkán-csúcsra, mert Koszovó vezetői is ott lesznek, és szóba kerül majd Koszovó uniós vízumliberalizációja és uniós csatlakozási kérelmének benyújtása is. Mint mondta: a koszovói kormány olyan döntéseket hozott, amelyek Szerbia számára nem elfogadhatók, legutóbb éppen csütörtökön, amikor Albin Kurti miniszterelnök egy nem Belgrád-párti szerb politikust nevezett ki kisebbségi miniszternek.

Hirdetés

Korábban a koszovói kormány munkájában a Belgrádhoz hű, Szerb Lista politikusai vettek részt, ám ők november elején a két entitás közötti rendszámtáblavita miatt lemondtak, és elhagyták az intézményeket. Nenad Rasic, a Haladó Demokrata Párt (PDP) politikusa nem került be a parlamentbe a legutóbbi választásokon, és nem ért egyet azzal, hogy a koszovói szerbeknek minden lépésüket össze kellene hangolniuk a belgrádi döntésekkel.

Aleksandar Vucic az interjúban „terrorista söpredéknek” nevezte Albin Kurtit, és kijelentette: a lehető legrosszabb döntést hozta meg, amikor „ezt a legalja csőcseléket” nevezte ki miniszternek. Véleménye szerint ez is azt jelzi, hogy Albin Kurti azt szeretné elérni, hogy ne maradjanak szerbek Koszovóban.

Koszovó 2008-ban vált függetlenné Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem ismeri el, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovóban mintegy százezer szerb él, az ország északi részén körülbelül ötvenezer főre tehető nagyobb tömböt képeznek.

Korábban írtuk