Az emberi jogok és a kisebbségek jogok helyzetével kapcsolatban Ninčić nagykövetasszony elmondta, hogy bár több kritika is megfogalmazódott a Kisebbségi Tanácsok választása során, ez az első ilyen jellegű szabad választás. Rámutatott: van olyan európai ország, amely ennél kevesebbet ad a kisebbségeknek.

Tőkés László az emberi jogok és a kisebbségi jogok betartásának fontosságát hangsúlyozta. Felhívta a nagykövetasszony figyelmét a súlyos börtönévekre ítélt temerini fiúk helyzetére, illetve a sajtónyelvben „magyarverésekként” jegyzett jelenségre. Ugyanakkor kérte, hogy a Timoc-völgyi románok helyzetét is kísérjék figyelemmel.

Az európai parlament frissen megválasztott alelnöke jövő héten veszi át azt a portfóliót, amellyel előtte Schmitt Pál EP-képviselő rendelkezett. Ebbe minden valószínűség szerint a csatlakozni kívánó országokkal való kapcsolattartás is benne foglaltatik majd. A szerbiai nagykövetasszony és az EP-képviselő ennek jegyében a további együttműködés és kapcsolattartás szükségességét emelték ki a találkozó végén.