Fotó: ShutterStock.com/raw stock (archív)
Hirdetés

Az év első hónapjában teljes erőbedobással működésbe léptek a Földközi-tengeren a civil szervezetek. Az önállóan érkező kisebb bárkák közeledése is folyamatos Lampedusa szigetén, amelyeknek utasait aztán az olasz parti őrség segíti a szárazföldre.

Az elmúlt évek adatai akár megháromszorozódhatnak, ha nem történnek komoly belbiztonsági korlátozások

– vélik szakértők. A Líbiából érkező hajók közvetlenül léphetnek kapcsolatba és kérhetnek segítséget az Alarm Phone szolgálaton keresztül, mely már most jelezte, hogy folyamatosak a segélyhívások. A legtöbb jelzés a Tripoli keleti vidékén elhelyezkedő településekről érkezik. Ez a térség az embercsempészek tevékenységének melegágyaként közismert – hívja fel a figyelmet az olasz jobboldali napilap.

Giorgia Meloni sajtóközleményben hívta fel a figyelmet, hogy a kormányválság napjaiban is feltartóztathatatlanul zajlik az ország megszállása. Az Ocean Viking civil hajó kikötését követően a jobboldali Olasz Testvérek párt elnöke hangsúlyozni kívánta, hogy pártja továbbra is kiáll az országhatárok védelmében, ezért az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében a Földközi-tengeren elhelyezett hajóblokád elrendelését sürgetik.

Matteo Salvini volt belügyminiszter a bevándorlással kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy pártja, a Liga azoknak az európai jogszabályoknak a tiszteletben tartását követeli, amelyek Franciaországban és Németországban is érvényben vannak.

Korábban írtuk

A cikk folytatása a Magyar Nemzet oldalán olvasható.