Az elnök a szlovén közszolgálati televíziónak adott interjújában beszélt erről kedden.

Hirdetés

A járvány tanulsága szerinte, hogy Szlovéniának erős közegészségügyi rendszerre van szüksége. A jelenlegi rendszer alapos átalakításra szorul, ezért az egészségügy reformját a következő kormánynak prioritásként kell kezelnie – húzta alá.

„Megértem, hogy egyesek még mindig félnek az oltástól” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy aki legyőzte ezt a félelmet, az „a kor hőse”.

Keddre 1813 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 11 beteg halt meg. Kórházban 586 beteget ápolnak, közülük 201-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 248 409-en kaptak védőoltást, közülük 1 187 280-an már a második adagot is felvették.

Korábban írtuk

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 4139 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben ötvenen hunytak el. Kórházban 1851 beteget ápolnak, közülük 238-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 253 137-en kaptak védőoltást, közülük 2 124 416-an már a második adagot is felvették.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtónak kedden a kormány tudományos tanácsadó bizottságának ülése után úgy nyilatkozott: a koronavírus új, omikron nevű változata mindenki számára veszélyt jelent, és a kormányzat felkészült a nagy számokra. „Nem lehet arra számítani, hogy (az omikron) minket kikerül” – mondta.

Megemlítette annak lehetőségét, hogy az ötödik hullám összeér a negyedik hullámmal, amelyhez influenza-járvány is társulhat.

„Mindannyian egyetértettünk abban, mi az, ami a leginkább hiányzik, s ez pedig a nagyobb átoltottsági arány” – fogalmazott, majd ismételten oltakozásra szólította fel az állampolgárokat.