Hirdetés

Azíz Rahmán, a tálib kormányzat vallásügyi tárcájának heráti képviselője a sajtónak azt mondta, nem elégednek meg azzal, ha a kereskedők csak letakarják a babák fejét vagy elrejtik őket. Arra hivatkozott, hogy az iszlám tanításai szerint az angyalok nem mennek be olyan házba, ahol szobrok vannak, és hozzátette, hogy emiatt a kereskedők ügyleteit sem kíséri majd áldás.

Mindazonáltal több heráti kereskedő a sajtónak arra panaszkodott, hogy éppen a rendelet miatt éri őket anyagi veszteség, mert a drágán megvásárolt babáktól az üzlet fellendülését remélték.

A tálibok egyelőre nem hoztak országszerte kötelező érvényű döntést a próbababák ügyében, amelyek az iszlám törvénykezés, a saría tálibok szerinti értelmezése szerint az emberábrázolás kategóriájába esnek, s ezt a vallás tiltja.

Első, 1996-tól 2001-ig tartó kormányzásuk idején a tálibok már több hasonló rendelkezést hoztak, a legnagyobb vihart a Bámiján-völgyben található Buddha-szobrok elpusztítása kavarta.

Korábban írtuk

Bár tavaly augusztusi hatalomátvételük óta azon igyekeznek, hogy a nemzetközi közösség elismerje őket, kormányalakításuk óta nem ez az első vitatott rendelkezésük. Korábban egyebek között megtiltották a nőknek, hogy férfirokon kísérete nélkül hosszabb utazásra induljanak, a sofőröket pedig arra utasították, hogy csak „iszlám viseletet” hordó nőket vegyenek fel.