Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock
Tűzoltóautó a doveri bevándorlási hivatalnál 2022. október 30-án
Hirdetés

A rendőrség bejelentette, hogy a vizsgálat eddigi adatai szerint a 66 éves Andrew Leak követte el az akciót, amelyben a belügyminisztériumi intézmény két alkalmazottja könnyebben megsérült.

Leak, aki a dél-angliai High Wycombe városában élt, szemtanúk beszámolói szerint két vagy három Molotov-koktélt dobott vasárnap a bevándorlási és menedékjogi ügyeket intéző központ épületére az angliai kikötővárosban.

A támadó egy fehér SEAT gépkocsival érkezett a helyszínre, majd miután az épületre hajította a házilagos gyújtóeszközöket, egy közeli üzemanyagtöltő állomásra hajtott tovább, ahol öngyilkosságot követett el.

Az épületben keletkezett kisebb tüzet a tűzoltók néhány perc alatt eloltották.

Korábban írtuk

Az ügyet eddig a kenti rendőrség vizsgálta, de keddtől a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának délkelet-angliai ügyosztálya vette át a nyomozás irányítását.

Az erről szóló bejelentés hangsúlyozza, hogy az incidenst, amelyben az elkövető kezdetleges gyújtóeszközöket használt, a hatóságok nem minősítették terrorcselekménynek. A közlemény megfogalmazása szerint azonban a támadás jogi minősítése folyamatos elbírálás alatt áll.

A terrorelhárító szolgálat szerint az egyértelműnek tűnik, hogy a támadás indítéka valamiféle gyűlölet vezérelte indulat volt, bár ez sem jelenti feltétlenül, hogy az akció megfelel a terrorcselekménnyé nyilvánítás kritériumainak.

A tájékoztatás szerint az elkövetőként azonosított férfi otthonában házkutatást tartottak, és a rendőrség számos olyan tárgyat lefoglalt, amelyek „érdekesek lehetnek” a vizsgálat szempontjából.

A terrorelhárító ügyosztály szerint ugyanakkor jelenleg semmi nem utal arra, hogy az elkövető idős brit férfi mellett mások is részesei lettek volna az akciónak, és nincs semmiféle arra utaló jel sem, hogy a támadó lakóhelyének körzetében vagy Doverben bármilyen további, szélesebb körű fenyegetéstől kellene tartani.

Nagy-Britanniába évente több tízezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán át, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra.

Tavaly novemberben 31 ember, köztük öt nő és egy gyermek a tengerbe fulladt, amikor gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, és a csónak az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

A brit kormány ezután új, szigorú törvények előkészítésébe kezdett az illegális bevándorlás megfékezésére. Ennek alapján életfogytiglani börtönnel lesznek sújthatók azoknak a hajóknak a vezetői, amelyekkel az embercsempészek a Nagy-Britanniába illegálisan bejutni próbálókat szállítják az európai kontinensről a brit partok felé.