Lőfegyvereket és pokolgépeket rejtettek el valahol Belgiumban a tavaly novemberi párizsi és az idei márciusi brüsszeli merényleteket végrehajtó dzsihadisták – közölte Mohamed Abrini, a belga főváros repülőterén elkövetett robbantásokért felelős terrorkommandó egyik tagja.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A sajtóban a „kalapos férfiként” ismertté vált Abrini egy rendőrségi kihallgatás során arról számolt be, hogy ő és társai elhagyták a brüsszeli Jette negyedben található búvóhelyüket, miután egy ismerősük márciusban arra figyelmeztette őket, hogy a rendőrség a nyomukban jár – jelentette a VRT flamand közszolgálati televízió.

A férfi azt vallotta, hogy a lakásban rejtegetett fegyvereket egy garázsba szállították át néhány nappal a brüsszeli robbantások előtt, azt azonban nem tudta megmondani, hogy hol van ez a rejtekhely.

„Khalid el-Bakraoui (az egyik brüsszeli robbantó) szállította át a fegyvereket. Tudom, hogy egy garázsba vitte őket, azt azonban nem, hogy hol van ez a garázs. (…)  Három vagy négy Kalasnyikov típusú gépkarabélyról, egy kézifegyverről és robbanóeszközökről van szó” – mondta Abrini.

A belga hatóságok több mint 150 garázst kutattak át júniusban Brüsszelben, de nem jutottak semmilyen eredményre. Paul Van Tigchelt, a terrorista fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) vezetője szerint „nem zárható ki”, hogy fegyverek vannak elrejtve az országban.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, 32 ember halálát okozva. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, amelyekben 130-an vesztette életüket. A hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett.

Belgiumban az illetékes hatóságok még mindig hármas, azaz „súlyos” fokozaton tartják az ország terrorkészültségi szintjét. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, „lehetséges és valószínű” a terrortámadás.

MTI