Fotó: Magyar Nemzet/MTI
Az afgán biztonsági erők tagjai egy megsemmisült jármű mellett Kabulban 2019. november 13-án
Hirdetés

A Facebook a szélsőségesek cselekedeteit éltetők posztjait kevés sikerrel korlátozta, és a tálibbarát tartalmak továbbra is könnyen átjutnak a szűrőkön, miközben például Donald Trump volt amerikai elnököt letiltották az oldalról a január 6-i események nyomán arra hivatkozva, hogy erőszakra buzdítja a követőit – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

A közösségi oldalról csak azt követően távolítottak el egy tálibokat támogató csoportot, hogy már 107 ezer tagja volt, akik számos tiltott tartalmat osztottak meg, beleértve az erőszakos cselekményeket bemutató felvételeket.

Noha a techóriás korábban ismertette, jelentős összegeket fordítottak a tiltott tartalmak moderálására, nem úgy tűnik, hogy ezek teljes mértékben sikeresek lennének. „A Facebook automatizált tartalomszűrői nem elég kifinomultak ahhoz, hogy az arab, pastu vagy dari nyelveken írt posztokat kiszűrjék, ugyanakkor a helyi nyelveken beszélő alkalmazottakból sincs elég” – vélekedett Adam Hadley, a Tech Against Terrorism terrorellenes nonprofit szervezet igazgatója.

Afganisztánban különösen rossz a helyzet, a gyűlöletkeltő tartalmak kevesebb mint egy százalékát távolították el egy tavaly kiszivárgott jelentés szerint. Az arab nyelvű bejegyzések felülvizsgálata szintén problémát okozott előző évben: az Instagramon, a Meta fotómegosztó oldalán a gyűlöletkeltő tartalmak mindössze hat százalékát szűrték ki, a Facebookon ez az arány negyven százalék volt.

A teljes cikk IDE KATTINTVA, a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Korábban írtuk