Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Moszkva tavaly ősszel titokban atomerőmű építését ajánlotta fel Phenjannak, ha megsemmisíti nukleáris fegyverzetét és ballisztikus rakétáit – írta szerdai számában a The Washington Post című amerikai lap. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az újság hírszerzési forrásokat és volt kormányzati tisztségviselőket idézve közölte: az amerikai hírszerzésnek már 2018 végén tudomása volt a titkos orosz ajánlatról, és ezt Moszkvának a magas szintű amerikai-észak-koreai tárgyalásokba történő újabb beavatkozási kísérleteként értékelte. 

Az ajánlat értelmében az orosz kormány működtetné az atomerőművet és a nukleáris hulladék Oroszországba történő elszállításáról is gondoskodna. Az atomerőmű felépítéséért cserében Moszkva azt szabta feltételül, hogy Phenjannak pontos és reális menetrendet kell adnia az atomfegyver-mentesítésről. „Az oroszok nagyon is kompromisszumkészek, ha Észak-Koreáról van szó, és nem ez az első alkalom, hogy energetikai célokat fogalmaznak meg Észak-Koreában” – mondta a The Washington Postnak Victor Cha, a Fehér Ház egyik volt tisztségviselője, akinek dél-koreai nagyköveti jelölését a Trump-kormányzat tavaly fontolóra vette. 

A The Washington Post idézte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik neve elhallgatását kérő munkatársát, aki szerint az orosz atomerőmű csak nagyon korlátozott mértékben állítana elő fegyverek gyártására is alkalmas mellékterméket. 

A szakértők szerint egyébként a szóban forgó  orosz ötlet a Bill Clinton kormányzata és Észak-Korea között 1994-ben született, majd megbukott hasonló terv felfrissítése. A Clinton-adminisztráció akkor úgy vélte, a megállapodással segítheti az észak-koreai energetikai szükségletek biztosítását. 

Az egyezmény értelmében Észak-Korea beleegyezett, hogy tiszteletben tartja a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló egyezményt (NPT). Az amerikai-észak-koreai tárgyalások azonban elhúzódtak és a Bush-kormányzat – beleértve John Boltont, aki akkor a fegyverzetellenőrzésért felelős külügyminiszter-helyettes volt – határozottan ellenezte ezt. 

A The Washington Post megkereste a külügyminisztériumot, a Fehér Házat, a CIA-t és a washingtoni orosz nagykövetséget is, de valamennyien elhárították, hogy kommentálják a lap értesüléseit.