A New Jersey államban található Monmouth University által végzett reprezentatív közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy a többség szerint az amerikai-mexikói határt célba vevő migránskaraván legalább minimális veszélyt jelent, ugyanakkor tízből hét válaszadó gondolja úgy, hogy a karaván azon tagjai számára, akik bizonyos feltételeknek megfelelnek, engedélyezni kell a belépést az Egyesült Államok területére.

Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

Fotó: MTI/AP/Rodrigo Abd

Az amerikai polgárok 29 százaléka szerint komoly veszélyt, 24 százalék szerint legalább minimális veszélyt jelent a migránskaraván hazájukra nézve, míg 39 százalék szerint semmiféle veszélyt nem hordoz magában. 

A republikánusok 54 százaléka szerint komoly veszély a karaván közeledése; ezzel a pártfüggetlenek 28 százaléka, a demokrata párti szimpatizánsoknak pedig mindössze 11 százaléka ért egyet. 

Meglepő módon a mexikói határ mentén fekvő államok – Kalifornia, Arizona, New Mexico és Texas – lakói tartanak a legkevésbé a karavántól: csupán 21 százalékuk tartja azt komoly veszélynek. 

A válaszadók 70 százaléka támogatja azt, hogy a karaván azon tagjai számára, akik bizonyos feltételeknek megfelelnek – így például bizonyítani tudják, hogy hazájukban üldözik őket és büntetlen előéletűek -, lehetővé kell tenni a belépést az Egyesült Államokba. Huszonhat százalék viszont úgy véli, amint elérik a határt, haza kell küldeni őket; ezzel a republikánusok 51 százaléka ért egyet. Ezzel szemben mind a pártfüggetlenek (72 százalék), mind a demokraták (89 százalék) nagy többsége támogatja, hogy a migránskaraván tagjai lehetőséget kapjanak az Egyesült Államokba való belépésre.

Csak a válaszadók egynegyede gondolja egyértelműen úgy, hogy a migránskaravánnal terroristák érkezhetnek; kétszer ennyien határozottan (22 százalék) vagy kevésbé határozottan (28 százalék), de azt állítják, ez a veszély nem áll fenn. 

A megkérdezettek 51 százaléka szerint a már az Egyesült Államokban tartózkodó illegális bevándorlókkal kapcsolatban ugyanannyira valószínűsíthető, hogy erőszakos bűncselekményt fognak elkövetni, mint a többiek (állampolgárok, illetve legális bevándorlók). 

Másrészről szonban a tízből hét válaszadó tartja az illegális migrációt nagyon komoly (49 százalék) vagy némiképp komoly (21 százalék) problémának, amely egybeesik a Monmouth Universitynek az előző három évben a témában végzett közvélemény-kutatásainak eredményével.