Fotó: MTI/EPA/Sascha Steinbach
Hirdetés

A fennmaradó 21 százalék nem nyilvánított véleményt a kérdésben.

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazóinak 58 százaléka támogatta a nagykoalíció végét, és mindössze 26 százaléka fennmaradását.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) híveinek többsége, 49 százaléka viszont azt szeretné, ha a koalíciós kormány folytatná munkáját, és csak 36 százalékuk tette le voksát az új választás mellett.

A német nagykoalíció történetének eddigi legrosszabb országos eredményét érte el a májusi európai parlamenti választásokon.

Az SPD-t vezető Andrea Nahles vasárnap bejelentette lemondását pártelnöki és frakcióvezetői tisztségéről arra hivatkozva, hogy már nem rendelkezik a munka folytatásához szükséges támogatottsággal. Az SPD minden korábbinál gyengébb, 15,8 százalékos eredményt ért el az európai parlamenti választásokon. Nahles távozásával a nagykoalíció is veszélybe került, amelynek mandátuma hivatalosan 2021-ben jár le.

A felmérés szerint a németeknek elegük van a nagykoalícióból, és a megkérdezettek mindössze kilenc százaléka támogatja a CDU/CSU és az SPD szövetségét. A legtöbben (a válaszadók 25 százaléka) a Zöldeket, az SPD-t és a Baloldalt (Die Linke) látnák legszívesebben koalícióban, míg 15 százalék támogatna egy úgynevezett Jamaika-koalíciót a CDU/CSU, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) között, 14 százalék szerint pedig a CDU/CSU-nak a Zöldekkel együtt kellene kormányoznia.

A Zöldek szavazóinak 54 százaléka támogatja pártjuk koalícióra lépését a szociáldemokratákkal és a Baloldallal, és csak 25 százalékuk szavazott a CDU/CSU és a Zöldek szövetségére.