– Az Antifa működésében egyértelműen felfedezhetők a terrorszervezetek ismérvei, jellegzetességei. Ide sorolható, hogy milyen veszélyeket hordoznak a különböző társadalmakra nézve, adott esetben akár fegyverrel elkövetett, politikai célzatú támadássorozataik révén – jelentette ki Horváth József a Magyar Nemzetnek.

Hirdetés

Az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint a szélsőbaloldali Antifa terrorszervezetté minősítése megkönnyítené, hogy a bűnüldöző szervek hatékonyan léphessenek fel az erőszakos, emberi életekre törő mozgalmak ellen. Mint kifejtette, időnként az Európai Unió (EU) és a NATO tagországainak a titkosszolgálatai között is megnehezítheti az együttműködést, hogy a különböző államok jogrendjében eltérően értelmezik az egyes bűncselekményeket.

– Ha például egy adott országban nem minősül bűncselekménynek egy olyan eset, amellyel kapcsolatban egy másik állam adatokat kérne ki, akkor a megkeresett fél megtagadhatja az információmegosztást. Ezzel szemben az egységesítés garantálná, hogy az adott szavak és kategóriák alatt ugyanazt értsük. Például azt is mindenki természetesnek veszi és a feladatának tekinti, hogy fellépjen az Iszlám Állam tevékenysége ellen

– mutatott rá a tábornok. Ugyanígy annak széleskörű tudatosítása is fontos lenne – folytatta –, hogy a szélsőbaloldali terror sem bocsánatos bűn, hanem ugyanolyan megítélés alá esik, mint a jobboldali, a vallási vagy bármilyen más megfelelője.

Elfogult a politikai narratíva

– Jelenleg Nyugat-Európában az Antifa és egyéb szélsőbaloldali szervezetek kapcsán az elfogult politikai narratíva rendszeresen felülírja a szakmai elvárásokat, ami azzal a következménnyel jár, hogy a bűnüldöző szervek tagjai félnek attól, hogy szélsőjobboldalinak bélyegzik őket, amikor az említett csoportokhoz tartozó aktivistákkal szemben intézkednek, így nem ritka, hogy akár erőszakos bűnügyekben is félrenéznek – fogalmazott a biztonságpolitikai tanácsadó.

Horváth József szerint a világszerte elkövetett Antifa-merényletek miatt a nemzetközi közvélemény is egyre nagyobb nyomást helyez Németországra, hogy terrorszervezetté nyilvánítsák a szélsőbaloldali formációt.

– A német társadalomnak is láthatóan egyre nagyobb hányada kezdi artikulálni az ilyen irányú elvárásaikat, s remélhetőleg még azelőtt lesznek képesek érvényesíteni az akaratukat, hogy a korábbinál is pusztítóbb támadások történnek

– húzta alá a szakértő.

Az Antifa egyértelműen terrorszervezet

Földi László ugyancsak azt hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek, hogy az Antifa egyértelműen terrorszervezet, hiszen a társadalmi rend megbontása a céljuk.

– Az, hogy még nincsenek hivatalosan is terrorszervezetként nyilvántartva, különösen a Budaházy Györgyöt tizenhét év fegyházbüntetésre ítélő elsőfokú bírósági döntés fényében abszurd. Ugyanis míg Budaházy nem követett el semmilyen erőszakos bűncselekményt, addig az Antifa aktivistái igen, s még bombarecepteket is megosztottak, illetve robbanószerkezet készítésére is bujtogattak

– mutatott rá az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.

– Azonban addig is, amíg nem nyilvánítják terrorszervezetté az Antifát, a törvény teljes szigorával kell lesújtani a merénylőkre, hiszen rendkívül súlyos bűncselekményeket követnek el. Az elrettentés és a megelőzés érdekében megfontolandó a legsúlyosabb büntetési tételek alkalmazása

– vélte a szakértő. Hangsúlyozta: Németországban az Antifához és a hasonló szélsőbaloldali mozgalmakhoz csatlakozók elsősorban azt használják ki, hogy más megítélés alá esnek, mint a „mezei” utcai bűnözők vagy futballhuligánok.

Védőburkot jelent a baloldali máz

– A baloldali máz valóban egyfajta védőburkot jelent számukra, hiszen ezekre a szervezetekre a német politika valóban szövetségesként tekint évtizedek óta, de ezen kívül a globális liberális elit által kedvelt káoszkeltésbe is jól illeszkednek az Antifa módszerei – fogalmazott Földi László.

Közben a nemzetközi közvélemény is egyre nehezebben viseli az utcai erőszakot tudatosan és szervezetten alkalmazó szélsőbaloldal ténykedését, s már több ország vezetése szorgalmazza az Antifa terrorszervezetté nyilvánítását.

Donald Trump egykori amerikai elnök 2020 májusában jelentette be, hogy az Egyesült Államok belföldi terroristacsoportként fogja nyilvántartani az Antifát, miután kongresszusi jelentések alapján bebizonyosodott, hogy a szélsőséges mozgalom központi szerepet játszott a több amerikai nagyvárost lángba borító tüntetéssorozat kirobbantásában, amelyek során többnyire fehér, ártatlan embereket lincseltek meg.

A német patrióták már évek óta tiltakoznak

Németországban ugyancsak erősödnek az Antifa ellen tiltakozó hangok. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenleg harmadik legnépszerűbb párt, a már említett patrióta AfD európai parlamenti képviselői alig két hete nyújtottak be állásfoglalási indítványt arra, hogy tegyék fel az Antifát az Európai Unió terroristalistájára.

A dokumentum szerint a mozgalom továbbra is erőszakot követ el Európában és az Egyesült Államokban, elnyomja a gondolat- és véleményszabadságot, továbbá „listákat”, valamint más elnyomó intézkedéseket alkalmaz. Megemlítették, hogy a legutóbbi, halálos szándékú támadásokat szintén az Antifa követte el mind Budapesten civilek ellen, mind pedig később Németországban, ahol több mint ötven rendőr sérült meg, s azt is megemlítették, hogy egyes beszámolók szerint az Antifa Szíriában kapott kiképzést más terrorista csoportoktól.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk