A toszkán tengerpart gazdag üdülőhelyeként ismert Capalbio polgármestere nemet mondott 50, menekültkérelmének eldöntésére váró migráns befogadására, akiket a város üres villáiban terveznek elhelyezni – jelentette a Corriere della Sera című olasz napilap szombaton. 

Fotó: ShutterStock.com



Az Olaszországban menekültkérelmet benyújtott személyek befogadását a toszkán megyeszékhely, Grosseto prefektusa rendelte el. Az ötven migránst szeptembertől vagy már korábban a Grosseto közigazgatási területéhez tartozó Capalbio egyik villákból álló lakóparkjában készülnek elhelyezni. A villák az önkormányzat tulajdonai, és jelenleg üresek. A prefektus az olasz belügyminisztérium májusi rendelkezéséhez igazodik, amely szerint az olaszországi migrációs helyzetben minden olasz megyének 70-70 migránst kell befogadnia az év végéig. 
    
Luigi Manzo polgármester azonban, aki úgy látja, hogy nem a középkori kisváros, az olasz balközép értelmiségi elit üdülőhelyeként ismert Capalbio a legalkalmasabb erre, szembeszállt a prefektus döntésével. Elmondta, hogy a valamivel több mint négyezer lakosú Capalbio önkormányzata a rászoruló lakosoknak járó szociális segélyre fejenként 31,28 eurót tud költeni, miközben a migránsokra napi 33,50 eurót kell szánniuk. A Corrierének nyilatkozó Nicola Caracciolo herceg, aki családi villát birtokol Capalbióban, azt mondta, hogy „ötven migráns is sok lehet a minőségi turizmusra építő kisvárosban”. 
    
Capalbio lakosai és az itteni villák tulajdonosai augusztus 25-re tiltakozó demonstrációt hirdettek meg a Premio Capalbio nevű irodalmi díj megrendezésével egy időben. A prefektus Angelino Alfano belügyminiszter beavatkozását kérte. 
    
Az Il Giornale a jobbközép ellenzék napilapja megjegyezte, hogy hiába szorgalmazza a befogadást Matteo Renzi olasz miniszterelnök, a balközép Demokrata Párt (PD) elnöke, a migránsokat a balközép értelmiség se kívánja befogadni. 

(Forrás: MTI, fotóillusztráció: ShutterStock)