Ezzel a címmel közölt publicisztikát a Fox News internetes oldalán John Moody, a hírcsatorna ügyvezető alelnöke.


Fotó: MTI, illusztráció

“Ez történik akkor, amikor a megválasztott vezetők nem veszik figyelembe azoknak a polgároknak az akaratát, akik őket hatalomra segítették” – kezdi elemzését a vasárnapi, németországi Bundestag-választással kapcsolatban Moody.

Felidézi: a német választópolgárok egy részének már elege van abból, hogy a Közép-Keletről és Afrikából érkező bevándorlók befogadásának fontosságáról papoljanak nekik. 
“Vasárnap a voksolók kinyilvánították érzéseiket, amikor soha nem látott támogatásukról biztosították a migrációellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártot” – írja.

Megjegyzi, hogy a szavazatok 13 százalékának elnyerésével először kerülnek majd be “elismerten jobboldali” képviselők a német szövetségi parlament alsóházába, amely “megdöbbentő fordulat egy olyan országban, amely 70 év elmúltával még mindig náci múltjával küszködik”.

“Bár Angela Merkelt minden bizonnyal negyedszerre is kancellárrá választják, szüksége lesz két kisebb párt – a vállalkozáspárti szabad demokraták és, paradox módon, a környezetvédő zöldek – támogatására ahhoz, hogy megtartsa a hatalmat. A baloldali szociáldemokraták, akik korábban már nagykoalícióra léptek a Merkel-féle kereszténydemokratákkal, vasárnap bejelentették, hogy az ellenzék soraiban foglalnak majd helyet. A szociáldemokraták a II. világháború óta eltelt évtizedek legrosszabb eredményét produkálták” – emlékeztet az írás.

Moody szerinte az AfD sikere minden kétséget kizáróan annak a merkeli politikának köszönhető, amely ragaszkodik a muszlim-többségű országokból érkező bevándorlók befogadásához. 
“Merkel még akkor sem hagyta abba az érkezők ajnározását, amikor két évvel ezelőtt néhány bevándorló számtalan nőt támadott és erőszakolt meg Kölnben” – emlékeztet Moody. – “Ezért vasárnap komoly politikai árat fizetett: pártja a 2013-as választásokhoz képest 20 százaléknyi szavazót veszített el”.

Moody szerint az AfD számára most az elsődleges kihívás az, hogy bebizonyítsák, képesek felelősségteljesen politizálni egy demokratikusan megválasztott parlament keretein belül. 
“[Az AfD] megértette, hogy még a németek is – Adolf Hitler szégyenletes árnyékában élve – kikövetelik maguknak azt a jogot, hogy megválogathassák, kivel élnek együtt” – állítja Moody.

“Ez ugyanaz a politikai program, amelynek köszönhetően Donald Trump bekerült a Fehér Házba és Marine Le Pen másodikként végzett a franciaországi elnökválasztáson” – zárja gondolatait a szakértő. – “Meg kell fizetni az árát annak, ha egy demokráciában nem foglalkozunk a választók akaratával. Most Angela Merkelnek is meg kellett tanulnia ezt a leckét”.

(demokrata.hu)