A kedden megkezdődött kétnapos találkozón, amelyen magyar részről Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka van jelen, megvitatták a lengyel V4-es elnökség védelmi prioritásait, beszéltek a katonai képességek növeléséről, a közös hadgyakorlatok szervezéséről, valamint megosztották tapasztalataikat a hadsereg szerepéről a koronavírus-járvány kezelése terén – mondta el Andrzejczak.

Hirdetés

Közlése szerint a vezérkari főnökök megvitatták az előkészületeket egy újabb V4-harccsoport összeállítására, mely egység az Európai Unió harccsoportjainak egyikeként 2023-ban fog ügyeletet teljesíteni. Az első visegrádi harccsoportot 2016-ban hozták létre, egy ilyen alakulat tavaly is teljesített rotációs ügyeletet.

Az értekezleten foglalkoztak továbbá a V4 szerepével a NATO Reagáló Erő keretében, amely – mint Andrzejczak mondta – kulcsfontosságú a szövetség keleti szárnyán.

A kibervédelmet érintő témakörben Lengyelország megosztotta tapasztalatait a 2016 óta működő nemzeti kiberbiztonsági központról, megvitatták azt is, hogy a csoport országai e téren mily módon tudnak hozzájárulni a régió biztonságához.

Korábban írtuk

Emellett a vezérkari főnökök a határokon átívelő katonai mobilitás fejlesztéséről is értekeztek.

A hadgyakorlatokat illetően a lengyel vezérkari főnök közölte: okulva a koronavírus-járvány elején szerzett tapasztalatokból, a visegrádi országok csapatai készen állnak a nemzetközi katonai gyakorlatokban való részvételre, a V4 műveleti és edzéstervével összhangban. Aláhúzta: az összes tervezett gyakorlat az átláthatóság elveit követi, és kizárólag defenzív jellegű.

Bejelentette: szerdán a V4 hadseregparancsnokai Ukrajnával kibővített formátumban folytatják egyeztetéseiket.